Fototentoonstelling ‘schilderen met licht’

ZEIST- Er is een bijzondere tentoonstelling in theater Figi in Zeist. Vanaf 10 januari is er namelijk een fotoserie te zien die zijn gemaakt door blinde en slechtziende jongeren. De tentoonstelling heet ‘Seeing the Unseen.

‘Seeing the Unseen’ is een tentoonstelling waar blinde, slechtziende en ziende jongeren samenwerken. Samen met fotografe Anja Ligtenberg ontdekken jongeren gedurende dit project hoe zij met fotografie hun eigen verhaal kunnen vertellen.

Er zijn er verschillende foto’s te zien. De foto’s hebben vooral een zwarte achtergrond met felle heldere kleuren en een onscherp persoon in het midden. Onder elke foto staat een stuk tekst met uitleg, dezelfde tekst in braille en een qr-code. De jongeren vertellen met de foto’s hun verhaal en wat ze belangrijk vinden. ‘Ik had helemaal niet door dat er ook tekst in braille stond, dit maakt de foto’s wel bijzonderder.’

‘Wereld van muziek,’ een foto van Floor van Boom.
Caner Mert

De techniek die ze gebruiken voor deze foto’s heet: ‘schilderen met licht’. Hierbij worden foto’s veel meer in het hoofd, lichaam en andere zintuigen gevormd in plaats van met de ogen. De (blinde)fotograaf en of regisseur en de gefotografeerde bespreken vooraf wat ze willen laten zien op de foto. Daarna wordt er een foto gemaakt in een donkere kamer die wordt belicht met zaklampen. Alles wat wordt belicht met een zaklamp is te zien op de foto. Deze techniek is ontwikkeld door het ‘Seeing WIth Potography Collective ‘in New York. Dit is een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen waar Liegtenberg deel van uitmaakt.

Op eén van de foto’s is er een silhouet van een meisje met een viool te zien. Om het silhouet zijn verschillende felle kleuren te zien. Er is witte rook rond haar silhouet en een oranje lijn om haar heen. Links onderin de foto zijn er spetters van een uitbarsting te zien. Dit is de foto: ‘Wereld van muziek’. De persoon op de foto is Floor van Boom. Onder haar foto vertelt ze dat ze helemaal kan wegdromen wanneer ze muziek speelt. ‘Even alles vergeten, even niet denken aan alles wat ik nog moet doen. Daarna vertelt ze wat er eigenlijk op de foto wordt afgebeeld: ‘De muziek stroomt als een rivier door de foto, golvend en rabbelend, soms harer en soms zachter, dan weer hoog en dan weer laag’.

De fotot van Liere. ‘Deze foto draait rond het ambacht der smeden, met enkele hints naar de Gordel van Smaragd: Indonesië. De foto beschrijft het moment als ik aan het smeden ben, ik haal het staal uit het vuur en ik ga het vervormen. Het enige wat er dan is, ben ik, de hamer en het withete staal. De hints naar Indonesië zijn omdat ik daar geboren ben en ik heb daar de eerste vijf jaar van mijn leven gewoond. Ik ben verloren in concentratie: Tersesat dalam konsentrasi’.

Er is veel lof voor de fototentoonstelling. Ruud vindt het ‘indrukwekkend en ontroerend’. Karin had ook veel lof voor het project: ‘Wat een prachtig project. Weer Anja en co. Het blijft me ontroeren, voor het verhaal van de sterren en de foto daarbij.’ Ze sluit af met een bedankje voor de inspiratie.

'Schilderen,' een foto van Mirza van Mazijk

Foto: Caner Mert

'Muziek is een oplossing voor al mijn problemen', een foto van Elise Achterberg

Foto: Caner Mert

'Attentie, Attentie!,' een foto van Anne Fleur Schellekens

Foto: Caner Mert