Wat is leven na de dood? Een vraag waar we waarschijnlijk nooit antwoord op krijgen. Wel zijn er signalen die wijzen naar het eindeloze leven na de dood. Eigenaresse Viola Knoppers van praktijk ‘Touch of Angels’ voor Healing en Kinesiologie vertelt over haar ervaringen als medium.

“Fysieke dood is niet het einde, maar je leven wordt op een andere manier voortgezet. Zo bestaat er een veld wat je niet kunt zien, waar hoge trillingen zijn, noem het de ‘spirituele wereld’.” Knoppers heeft als doel met haar praktijk de spirituele wereld te verbinden met onze wereld, zoals wij hem kennen.

‘Ik voelde mezelf anders’
“Als klein meisje, onderdeel van een Indisch gezin, voelde ik me al anders. Het woord ‘anders’ kon ik toen niet plaatsen. Ik was en ben nog steeds een open en sociaal persoon. Ik kreeg een twijfelachtig gevoel van binnen als iemand zich niet goed voelde, maar zich zo wel voor deed. Zelf had ik vroeger een moeizame thuissituatie, ik voelde mij nooit goed genoeg. Hierdoor droeg ik een enorme last met me mee. Jaren gingen voorbij en mijn beide ouders kwamen te overlijden. Mijn batterij was op en ik was niet gelukkig. Maar de vraag is: wat is gelukkig zijn? Gelukkig zijn is voor iedereen anders. Voor mij betekent het zelfliefde. Ik wil luisteren naar mezelf en daar kwam de spirituele wereld bij kijken.

Ik ben rond het jaar tweeduizend begonnen met het leren van reiki. Dit is een soort behandelmethode waarbij ik met energieën op probleempunten van het menselijk lichaam werk. Dit vond ik zo interessant dat ik nog meer wilde leren. Vanaf 2005 heb ik mezelf geïnteresseerd in intuïtieve ontwikkelingen. Hier bleef het niet bij. Ik heb vele trainingen en workshops bijgewoond over het mediumschap en healing, zelfs eentje in Engeland. Vanaf 2015 ben ik begonnen aan een vierjarige hbo-opleiding als Kinesioloog. Met Kinesiologie kan ik iemand zijn lichaam laten ‘spreken’ om inzicht te krijgen in klachten op emotioneel, mentaal en fysiek gebied. Deze opleiding heb ik vorig jaar afgerond. In de tussentijd (2016) heb ik mijn eigen praktijk ‘Touch of Angels’ voor Healing en Kinesiologie opgestart.

Wat ziet een medium?
Als medium in Zeist trek ik ook mensen aan met vragen over ‘reading’. Hierbij ‘lees’ ik de energieën van een persoon, dier of voorwerp. Klanten schetsen een overleden dierbare, ze kunnen er eventueel een voorwerp bij geven. Hierbij voel ik een energieafdruk en kan ik boodschappen doorgeven. Hoe zo’n persoon eruitziet? Dat is heel lastig te omschrijven. Ik zie iemand zijn contrasten door een soort dikke mistwolk. Je kunt het ook wel vergelijken met een droom. In je droom ben je niet bewust van kleur en exacte details. Kun je eigenlijk kleuren zien in je droom? Ik ga hier volgende keer opletten.

Het komt niet heel vaak voor, maar ik heb ook wel eens wazige schimmen in het echt gezien. Ik heb mijn moeder vroeger na haar dood nog wel eens gezien aan het einde van mijn bedrand. Ik zag haar in een wazig plaatje, wel anders dan in mijn gedachte. Het leek op een plaatje met weinig pixels. Ik wist dat ze het goed bedoelde, maar ik vond het doodeng!

Kwaad of goed?
Veel mensen zijn bang voor de spirituele wereld, dit begrijp ik wel. Het is niet tastbaar, je kunt het niet voelen of zien. Maar we worden ook bang gemaakt. We worden beïnvloed door allemaal enge films en boeken. Hierbij worden ‘geesten’ in het negatieve beeld gezet en daardoor worden mensen bang. Daarom geloof ik niet in geesten, want dat klinkt zo negatief. Ik geloof in ‘dierbaren’. Je trekt kwaad aan als je in een negatieve sleur zit. Denk hierbij aan verslavende middelen waarbij je onder invloed raakt. Wanneer je een positieve kijk op het leven hebt, zal je het kwaad ook niet tegenkomen.

Oneindig leven
Om even terug te komen op het oneindige leven, ik weet niet precies hoe dit eruitziet. Ik stel niks vast, alles kan. Wel weet ik dat je leven niet stopt bij een fysieke dood. Je ziel stijgt van een wereld met lage trillingen naar de wereld met hoge trillingen. Oftewel de spirituele wereld”, aldus Knoppers. Collega Hanke Hermse, eigenaresse van praktijk ‘Leveninverbinding.nu’, bevestigd Viola’s kijk op het leven na de dood. Hermse laat weten dat alles een bepaald energielevel heeft. “Energie gaat nooit verloren. Je bent altijd leven, omdat je altijd energie meedraagt. Dus inderdaad de fysieke dood is niet het einde.”

Verschillende meningen
Leven na de dood is een lastig onderwerp. Het kan gevoelig liggen. Dit blijkt ook uit de bevindingen van de bewoners van uit Zeist. Zeistenaar Advid Bruinier noemt het ook wel een ‘tijdloze discussie’. Zeist is een mix van allerlei geloven en ongeloven door elkaar heen. De ene persoon gelooft in het leven na de dood, zoals het bijvoorbeeld in de Bijbel staat. De ander durft er geen mening over te geven of gelooft er helemaal niet in. “Geloof in jezelf en luister wat jou gelukkig maakt”, aldus Knoppers.