Staatssecretaris Raymond Knops (binnenlandse zaken) heeft afgezien van een wetswijziging die het verkrijgen van een genderneutraal paspoort makkelijker maakt. De veranderingen komen er dus niet en zo moet iemand die liever een X in zijn paspoort wil in de toekomst nog steeds naar de rechter stappen. Knops maakt dit bekend in een brief aan de tweede kamer.

Het vermelden van geslacht in een paspoort is momenteel verplicht. De keuze is op dit moment man of vrouw. Knops meldt in de brief dat het wel mogelijk is om een X in het paspoort te hebben, maar alleen als op de geboorteakte van de desbetreffende persoon ook een X staat. De geboorteakte wijzigen kan dus nog steeds alleen maar via de rechter. Er zijn mensen die vanaf de geboorte een X in het paspoort hebben staan. Bij deze mensen kon bij geboorte niet vastgesteld worden wat voor geslacht de persoon heeft.

Afgelopen oktober is het eerste paspoort met verandering naar X uitgegeven. Leonne Zeegers was de eerste die haar geboorteakte aan heeft kunnen passen en het geslacht daarvan af kon schrappen. Pas toen de geboorteakte was aangepast kon zij van de burgerlijke stand een genderneutraal paspoort krijgen. Dit moest dus allemaal via de rechter geregeld worden en daar zijn belangenorganisaties zoals NNID, COC en TNN het niet mee eens.

Staatssecretaris Knops zei in oktober na uitgave van het eerste paspoort met een X dat een genderneutraal paspoort ‘past bij de tijdsgeest’ en ‘een erkenning is voor iedereen die er mee te maken heeft’. Andere landen zoals Malta en Nieuw-Zeeland hebben de mogelijkheid om een genderneutraal paspoort te krijgen al ingezet. Toch zegt Knops af te willen wachten op de internationale ontwikkelingen rond dit onderwerp. “Waar is ‘Nederland gidsland’ gebleven?” vragen NNID, COC en TNN zich af. “Als we ook bij openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht de internationale ontwikkelingen hadden afgewacht, dan was dat er misschien wel nooit gekomen.”

Gemeente Zeist laat weten dat in Zeist een aantal inwoners per jaar hun geslacht willen laten aanpassen. Dit zal dan gaan over mensen die van man naar vrouw of andersom willen veranderen. “Het is tegenwoordig niet nodig om een operatie te ondergaan om het geslacht te kunnen veranderen, een medische verklaring is genoeg. De voornaam kan dan ook direct worden aangepast”, aldus gemeente Zeist. Volgens de gemeente is het nog niet eerder voorgekomen dat een inwoner een X in het paspoort wil laten zetten.