In de Volkskrant verscheen afgelopen week een prikkelend artikel dat mij aan het denken heeft gezet.
Mirjam Leunissen schreef over het prijsverschil tussen een mannen- en vrouwenknipbeurt. Een vrouw betaalt gemiddeld 11 euro meer.
Maar wat als je als vrouw een kapsel hebt dat net zoveel tijd en producten nodig heeft als het kapsel van een man?

Leunissen heeft zelf een simpel kort kapsel. Van origine datajournalist, maar voor dit onderwerp wilde ze wel even een uitstapje maken. ‘Elke vorm van discriminatie vind ik belangrijk genoeg om aandacht aan te besteden. Bij de kapper zou geslacht irrelevant moeten zijn. Ik vind het kwalijk dat mensen nu onterecht worden benadeeld en dat het in strijd is met de wet’, aldus Teunissen. Met de #faircut maakte dit onderwerp zijn intrede op twitter. Teunissen start hiermee de discussie.

‘Elke vorm van discriminatie vind ik belangrijk genoeg om aandacht aan te besteden’

En wat als een man de puntjes van zijn lange lokken laat bijwerken? Iets wat ik een paar keer per jaar doe voor het vrouwentarief. ‘Over mannen met lang haar zeggen de kappers dat die gewoon het vaste herentarief betalen, omdat dit niet zo vaak voor zou komen’, laat Teunissen weten. Als een vrouw met een kort kapsel binnenkomt zou ik het vrouwentarief rekenen, dit is hoe ik het gewend ben’, zegt Maloe de Haan, kapster in Zeist. ‘Waar ligt de grens, slaan we dan niet door in het genderneutraal zijn?’, vraagt ze zich af.

‘Slaan we dan niet door in het genderneutraal zijn?’

Genderneutraal

‘Genderneutraal’, een woord dat de laatste jaren vaak voorbijkomt. Roze en blauw kan niet meer overal. Geel, groen en oranje zijn een lekkere middenmoot. Neem bijvoorbeeld de stabilo pennen. Waar basisschoolkinderen eerst niet de keuze hadden tussen roze en blauw, worden ze nu in andere kleuren aangeboden. Langzaam worden ook de eerste paspoorten aangepast en is het een onderwerp dat om de zoveel tijd even wordt aangegrepen in tijdschriften. Deze week gaat het weer een stap verder. Always heeft aangekondigd dat de maandverbandverpakkingen vanaf volgend jaar zonder venus symbool in de schappen liggen.

‘Ik vind niet dat we op geen enkel vlak onderscheid moeten maken tussen mannen en vrouwen’

‘Ik vind niet dat we op geen enkel vlak onderscheid moeten maken tussen mannen en vrouwen. Ik constateer alleen dat bij de kapper geslacht irrelevant is. Je kunt ook gemakkelijk objectieve prijscriteria gebruiken, zoals de tijd dat iemand in de kappersstoel zit’, aldus Leunissen.

Ik vind dit zelf een lastig onderwerp, en bekijk het van een afstandje. Eigenlijk weet ik nog steeds niet wat ik ervan vind. Het is een manier van denken, de een hecht meer waarde aan vastigheid dan de ander. Zij zien volgens mij meer situaties als vanzelfsprekend, terwijl een ander juist de kleine dingen als opmerkelijk kan ervaren. Ik denk dat het goed is om ons er bewust van te worden dat dingen niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Volgens mij komen we dan al een heel eind.

Hoe bewust is Zeist zich hier eigenlijk van?

Ik ben op onderzoek uitgegaan. Dit bleek nog niet zo makkelijk. Het is een onderwerp wat niet alleen mij maar ook anderen verrast. ‘Goed dat je het zegt, waarom eigenlijk?’ Maar ook ontwijkende reacties. ‘Sorry, mijn leidinggevende is niet aanwezig en ik weet hier zelf niets vanaf.’ De meeste reacties hadden inhoudelijk weinig te zeggen.

‘Als een vrouw een tondeuse coupe wil, dan zal ze net als een heer een tondeuse coupe afrekenen’

Vanessa Glaser, eigenaresse van kapperszaak Haarzin, legt uit wat zij ervan vindt: ‘In mijn eerste jaar zat er een minder groot verschil tussen dames en heren. Maar al snel bleek dat dit niet uit kwam. De vrouwen die hier langskomen hebben meer tijd nodig dan de mannen.’ Als leek in de wereld van de knipbeurten vroeg ik mij meteen af: Maar wat als ze exact hetzelfde kapsel hebben? ‘Dames zien een knipbeurt over het algemeen meer als een verwen moment, ze willen lekker in de watten gelegd worden. Er gaat dus meer tijd in zitten. Daar betalen ze dan ook voor’, zegt Glaser.

Waar De Haan handelt uit gewenning, bekijkt Glaser het vanuit een praktisch oogpunt. ‘Als ik langer de tijd nodig heb voor een heer dan schroom ik niet ze meer te laten betalen. En als een vrouw een tondeuse coupe wil, dan zal ze net als een heer een tondeuse coupe afrekenen’, aldus Glaser. Ze geeft aan dat vrouwen met een korte coupe bijna nooit vragen of ze voor het heren tarief mogen afrekenen. Iets wat ook blijkt uit de andere verbaasde reacties. Maar verbazing kan geen kwaad. Het zet ons aan het denken. Aan alle veranderingen te zien, is dat volop aan de gang.