Nederland is geen democratie. Zeist was ook geen democratie maar peilt vaker naar uw mening dan de staat dat doet. Op nationaal niveau wordt de wil van het volk betrokken bij besluitvorming door te stemmen, maar er wordt niet bij je gevraagd wat je nu van het een en ander vindt. We zien je wel weer bij de stembus! Vat de parlementaire republiek samen. Steeds vaker is het een tweestrijd tussen zekerheid en representatie.

Toen kwam populisme. Daar is veel over te zeggen. Een ding wat populisten aankaarten is dat de bestuurders het ‘gewone volk’ meer moet betrekken bij besluitvorming. De politiek moet beter het volk representeren of vertegenwoordigen. Op lokaal niveau is NieuwDemocratischZeist (NDZ) een voorbeeld van de wens voor meer zeggenschap. De partij is succesvol: In 2018 verdubbelde de partij zijn aantal zetels van twee naar vier.

Laatst is er iets belangrijks besloten voor de inwoners van Den Dolder. Het drieluik wordt uitgevoerd en dus wordt de spoorwegovergang afgesloten. Het interessante van de stemming is dat er nog een debat over het amendement was waarin iets te herkennen was, wat in het Westen nu veel voortkomt: De tweestrijd tussen zekerheid en representativiteit. Moeten wij voor dit besluit nog eenmaal vragen wat de inwoners van Den Dolder nou vinden? Het amendement door NDZ voorgesteld is weggestemd.

Het lijkt wel alsof Boris Johnson, of zoals ik hem graag noem: Goudlokje, Brexit erdoorheen probeert te jagen. De Brexit is een trouwens een voorbeeld van een gevolg voor de behoefte van meer representatie. Wil Groot Brittanië in de Europese Unie blijven? Een van de redenen dat mensen Leave stemden was dat ze vinden dat de EU niet genoeg de Britten vertegenwoordigen. Terug naar Goudlokje en het er doorheen loodsen van de Brexit. Hij probeerde het parlement te schorsen. Tegenstanders vonden dat dit de tijd om zijn deal te boordelen verkortte. De rechter gaf hen gelijk. Goudlokje probeerde de wil van het volk (eigenlijk heeft enkel 26,6% voor het verlaten van de EU gestemd, maar goed) erdoorheen te loodsen. Goudlokje is een leider van representatie. Hij handelt naar de wil van het volk. De oppositie wilt in de EU blijven. Het is een risico om alleen te staan. Zij handelen naar zekerheid.

Omdat wij in een republiek leven waarin wij vertegenwoordigers hebben moeten zij vaak besluiten nemen waar zij het niet mee eens zijn. Soms moeten er zelfs besluiten genomen worden die slecht zijn voor het volk, omdat het volk soms niet weet wat goed voor zich is. In 1979 in de Verenigde Staten, kwamen er giftige stoffen vrij tijdens een regenachtige periode. Wetenschappers werden genegeerd en mensen die van het ergste uit gingen werden te veel aandacht geschonken. Als een gevolg werden mensen paniekerig en moest de overheid nadat er zelfs lege grafkisten voor het gemeentehuis werden gedragen, wel handelen. Inwoners werden verhuisd en de stoffen werden opgeruimd. Dit kostte veel geld en achteraf bleek dat het geld beter besteed had kunnen worden, zodat er meer mensenleven gered konden worden. Mensen zijn paniekerig en soms moeten vertegenwoordigers anders handelen dan de wil van het volk.

Op 8 oktober is er gestemd tegen een laatste peiling wat Den Dolder van het besluit over Drieluik Den Dolder vindt. Alleen NDZ en Seyst.nu hebben voor gestemd. Volgens onder andere D66 is er genoeg gepraat. Nu is het tijd voor zekerheid. Dus Den Dolder, hoop ik dat zekerheid bevalt. Je kan op zekerheid bouwen. Representatie is onzeker. Tijd zal leren wie gelijk had. De vertegenwoordiger of het volk. Goudlokje of een partij die het raadgevend referendum heeft afgeschaft.