ZEIST - SV Saestum is in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Op sportpark Saestum namen de Zeistenaren het in een grimmige degradatiekraker op tegen de directe concurrent Roda’46 uit Leusden.

Saestum begon overtuigend aan de wedstrijd, in de eerste minuten hield het de bal langdurig in bezit en voetbalde het een eerste kans bij elkaar. Niels Grevelman schoot hard voorlangs vanaf de linkerkant van de zestienmeter en loste daarmee een eerste waarschuwingsschot.

Na vijf minuten liet Roda ook voor het eerst van zich horen. Een scherp aangesneden corner werd te zacht ingekopt door de aanvoerder van de Leusdenaren. De kopbal kon makkelijk worden gepakt door doelman David Pertijs.

Er volgde een periode van antivoetbal, waarin beide partijen de medespelers niet meer konden bereiken en de ballen aan alle kanten het veld uitvlogen. Volledig tegen het spelbeeld in volgde er een snellopende aanval van Saestum. Jim Kok kon vanaf achttien meter aanleggen voor een schot. Het schot miste alleen de juiste richting en resulteerde in een voorzet, die voor de voeten van Nick Garcia terechtkwam. De vleugelspeler twijfelde geen moment en schoot de bal hard tegen de touwen. Echter stak de grensrechter adequaat zijn vlag de lucht in, omdat hij buitenspel had geconstateerd. De scheidrechter ging mee in zijn observatie en keurde de goal af.

Na twaalf minuten mag Saestum aanleggen voor de eerste corner van Zeistse kant. De hoekschop werd in eerste instantie makkelijk verdedigd door de Roda defensie. Toch mocht Kok vanaf de rechterkant van het veld een tweede keer aanleggen voor een voorzet, omdat de bal in zijn richting werd gekopt. Bij de tweede paal tikte Garcia de bal eenvoudig binnen. Ditmaal hield de grensrechter zijn vlag naar beneden, ondanks het appelleren van de Roda spelers.

Na een kwartier voetballen kreeg Roda zijn eerste grote kans in de schoot geworpen, doordat Saestum aanvoerder Jeffrey van Maanen de bal op de middenlijn verloor aan zijn directe tegenstander. De aanvaller van Roda stevende met hoge snelheid op de goal af. Het schot wat vervolgens werd gelost, miste elke vorm van overtuiging en kracht. Op deze manier bracht Pertijs wederom makkelijk redding.
Nog geen tien minuten later schatte de defensie van de Zeistenaren wederom een bal verkeerd in. Een krachtige inworp vanaf de linkerkant van het veld vloog over de volledige defensie van Saestum. Roda kreeg weer een opgelegde kans op de gelijkmaker, maar ook deze inzet wist Pertijs te pareren.

Vlak voor rust wist Saestum bijna de score te verdubbelen. Op de middenlijn wist Lhasse Hercules met een snelle voetbeweging de bal over zijn tegenstander heen te wippen. Met een strakke pass speelde hij linksbuiten Anass Akharouid in. Met een snelle dribbel en diverse acties stak Akharouid de helft van de tegenstander over en gaf de bal af aan Dimos Galinos. Galinos vervolgde de aanval met een mislukte voorzet die tot ieders verbazing nog op de lat terechtkwam.

Na de rust werd er door beide partijen aanvallend meer gecreëerd. Twee minuten na de hervatting haalde Garcia vernietigend hard uit. De bal overbrugde een afstand van twintig meter en leek op weg te zijn naar de linkerbovenhoek. Helaas eindigde de bal voor Saestum aan de verkeerde kant van de paal.

In de daarop volgende minuten werden nog grote mogelijkheden gecreëerd door beide partijen, maar telkens ontbrak de precisie bij het afronden.

Na zestig minuten begon er dan toch een wat grimmige degradatiesfeer te ontstaan. Centrale verdediger Van Maanen greep hard in, om een counter van Roda zijde te voorkomen. In de daarop volgende minuten werden er over en weer harde schoppen uitgedeeld, op alles behalve de bal.

Roda drong in deze periode toch aan. De hele tweede helft drong Roda de zestienmeter van de tegenstander niet meer binnen en dus werd er besloten om het meer van afstand te proberen. De eerste poging kwam van de voeten van Neal Kooij. Met een vernietigend harde uithaal vanaf 25 meter afstand wist hij succesvol de rechterkruising te vinden, waarmee hij de score gelijktrok.

Na tachtig minuten voetbal was er wederom een harde tackle van een van de Zeistenaren, hierbij raakte de aanvoerder van de Leusdenaren geblesseerd en bleef zelfs onbeweeglijk liggen. Toch greep de scheidsrechter niet in en ook Saestum wilde het spel niet onderbreken, door de bal buiten de lijnen te spelen. Dit resulteerde tot woede bij de Roda spelers, die het oncollegiale gedrag van hun tegenstanders niet accepteerde. Het leidde tot een massaal opstootje, waarbij er over en weer flink geduwd en gescholden werd. De scheidsrechter greep uiteindelijk in door in de laatste fase van de wedstrijd met gele kaarten te strooien.

In de blessuretijd kreeg de ingevallen Mick Visser de laatste kans van de wedstrijd. Hij omspeelde de hele verdediging van Roda door een drietal onnavolgbare acties. Hij bereikte de vijfmeterlijn en loste vervolgens het schot, maar die vloog millimeters langs de, voor Saestum, verkeerde kant van de paal.

De wedstrijd die soms wat weghad van een knokpartij eindigde hiermee in een gelijkspel, waardoor beide partijen zich nog in de degradatiestrijd bevinden.