NEDERLAND – Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus heeft naar aanleiding van de Kamervragen van VVD-politicus Jeroen van Wijngaarden toegezegd dat hij in gesprek gaat met diverse burgemeesters. Een uitbreiding van het bestaande messenverbod is het doel voor een groot deel van de politieke partijen in Den Haag.

Op 14 januari jongstleden heeft Van Wijngaarden ‘de aanscherping van regels voor messen’ op de agenda van de Tweede Kamer gezet. Van Wijngaarden lichtte in een reactie kort toe waarom hij het op de agenda heeft gezet: ‘De oproep van politie en burgemeesters en de vele recente steekincidenten door heel Nederland hebben mij ertoe bewogen dit op de agenda te zetten.’ Het doel van Van Wijngaarden is een uitbreiding van het al bestaande messenverbod. Naast de VVD willen ook de PVDA, SP, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en kamerlid Wybren van Haga dat Grapperhaus gaat onderzoeken welke messen verboden moeten worden.

In de wapenwet die nu wordt gehanteerd zijn enkele messen nog toegestaan. Denk hierbij aan een zakmes. Stiletto’s, werpmessen en vlindermessen zijn daarentegen bijvoorbeeld wel verboden.

In de afgelopen maanden kwamen er steeds meer steekincidenten in het nieuws. Bij deze conflicten waren vaak jongeren betrokken. Recent zijn er nog drie minderjarigen aangehouden in ’s-Gravenzande. Een jongen van zestien en twee meisjes van dertien en veertien worden verdacht van het neersteken van een zestienjarige jongen. En dit was niet het enige incident. Ook in een stad als Spijkenisse, vlakbij Rotterdam, kreeg de plaatselijke politie in de afgelopen maanden veel meldingen van steekincidenten waar minderjarigen bij betrokken waren.

De exacte stijging van het aantal incidenten in Nederland is nog niet bekend, maar dat er sprake is van een stijging, lijkt buiten discussie te staan.

Zeist

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in de afgelopen jaren (2016-2018) in de Gemeente Zeist tien (vuur)wapenmisdrijven per jaar geweest. De laatste melding van een steekincident in de gemeente dateert van 28 mei 2018. Op die dag was er een ruzie op de Jordanlaan, wat escaleerde. Het slachtoffer heeft toen aan het incident een klaplong overgehouden.

Zeist is recentelijk niet in het nieuws geweest als het gaat over steekincidenten waar minderjarigen bij betrokken zijn. Desondanks juicht Ronald Camstra, fractievoorzitter van GroenLinks Zeist, een uitbreiding van de wapenwet toe: ‘Het lijkt mij natuurlijk geen goede zaak als er steeds meer jongeren met messen rondlopen. Het is goed dat daar aandacht voor is bij de Haagse politiek.’ Hiermee geeft hij aan dat er binnen de gemeente Zeist nog niet over gesproken wordt.

De politiedesk Midden-Nederland wilde niet reageren op de ontwikkelingen die nu spelen.