RECENSIE – Het deftige Zeist, de prachtige Slotlaan, de dure wagens en de grote panden. Zeist kan duidelijk goed toeven zijn. De vraag van vandaag is alleen: Hoe goed kun je eten bij restaurant de Hermitage?

De Hermitage, culinair gezien wellicht een van de chiquere plekken om uit eten te gaan in Zeist. En de chique uitstraling zie je ook. Het pand heeft aan de voorkant een ruim terras, de ambiance is lekker warm, het weer vandaag alleen niet. Onze recensent Ino Wegerif gaat daarom plaatsnemen in het restaurant, dat je bereikt nadat je uit de gang wordt verwelkomd door het vriendelijke personeel. Daar begeleidt een maître d’hôtel je naar het café óf als je voor een lekkere maaltijd komt, het restaurant in.

Nadat je door de maître d’hôtel een tafel aangewezen hebt gekregen, krijg je een bord met versgebakken, knapperig stokbrood geserveerd met knoflookboter en olijven, groen en zwart, met zeezout.

Bijgerecht: Stokbrood en olijven

Grüner Veltliner

De Grüner Veltliner

Tegelijkertijd komt de sommelier vragen wat er gedronken mag worden. Als begindrankje heb ik mij een glas Grüner Veltliner laten aanbevelen, een lichte witte wijn met een friszoete afdronk. Daarnaast krijg je een fles water.

Wat eten we?

De menukaart die ik krijg bevat natuurlijk à la carte gerechten waarmee je zelf het avondmaal bepaalt. Vandaag heb ik echter voor het 5-gangenmenu gekozen tegen de prijs van €55,- p.p. Dit menu bestaat uit:

• Tonijn cannelloni
  • Rog filet
  • Henne-ei gepocheerd
  • Fazant
  • Granny Smith dessert óf een selectie kazen

Na het bestellen kijk ik om me heen, de mooie tapijten vloer zorgt voor de extra warme ambiance in combinatie met de donker-olijfgroene wanden. De gipsen sierlijsten en het amberkleurige licht geven je een vorstelijk gevoel, gecompleteerd door de kroonluchters die aan het plafond fonkelen.

Hoe smaken de gerechten?

Dan is het eerste gerecht al klaar, een starter. In een chique glas krijg ik erwtenschuim met bieslook en popcorn. Dit gerecht staat niet op de menukaart maar wordt door het restaurant geserveerd als entreehapje.

Entreehapje: Erwtenschuim

De starter smaakt heerlijk, de erwt is lekker zacht en niet overheersend, de knapperige popcorn en de bieslook maken de smaaksensatie compleet, een prima voorbode voor de avond.

Hierna is het voorgerecht aan de beurt. Cannelloni van tonijn met tartaar van tonijn op een bedje van citrusvruchten met rijst kroepoek en umami oester. De smaak is fris en vol, en de Grüner Veltliner mengt zich prima met het gerecht.

Starter: Tonijncannelloni

Na de tonijn krijgen we een warm gerecht, de rog filet met Hollandse garnaaltjes, cresson en coulis van bieten.
De smaak is heerlijk, de vis is lekker mals en goed gekruid, de boontjes combineren ook heerlijk, alleen de garnaal is toch ietwat overheersend qua zout. Wederom gaat de Veltliner prima samen met het gerecht.

Voorgerecht: Rog Filet

Het volgende gerecht betreft het Henne-ei met heldere bouillon, een warm tussengerecht dat perfect op temperatuur is. De smaaksensatie in je mond is moeilijk te beschrijven, zoetzuur van de bouillon in het begin en daarna een heerlijke zoute smaak. Maar het belangrijkste van dit gerecht is natuurlijk het Henne-ei, dit is prima gekookt en smaakt verrukkelijk. De nieuwe rode wijn, Gruber Röschitz is hierbij wat wrang.

Tussengerecht: Henne-ei

Hierna komt de fazant, geserveerd met zuurkool, mousseline, boudin blanc en groene peper jus. Van dit gerecht valt weinig te zeggen, de smaak van alles krijgt je stil en laat je gewoon even genieten. De mousseline perfect en smaakt prima in balans met de fazant en de zuurkool. Het enige persoonlijke minpunt op het gerecht is de wijn, die een bittere afdronk krijgt na alle smaken van het gerecht.

Hoofdgerecht: Fazant

Na veel gegeten te hebben en flink vol te zitten kan ik eigenlijk niet meer maar als kind zei ik al nooit néé tegen een dessert en vanavond dus ook niet. Het lekkerste komt tenslotte als laatste. Een Granny Smith dessert, de frisse zoetzure smaak van de Granny Smith is heerlijk, het knapperige kaneelstokje, amandelkoekje en de honing, alles klopt aan dit dessert, een puur genot.

Dessert: Granny Smith

Cijfer

Eten 9
Bediening 10
Entourage 8
Prijs-kwaliteit 8

Het eindoordeel is zeer positief, de Hermitage laat zien dat je hier verrukkelijk kan eten en de ervaring wordt prima verrijkt door het zeer vriendelijke personeel, uiterst vrolijk, zorgzaam en de tijd voor een babbel of een uitleg wordt genomen, ook door de chef.

Hermitage
Het Rond 7