Zakelijk Zeist Onderneemt (ZZO) organiseert opnieuw de nieuwjaarsreceptie in het Figi theater. Een sfeervolle avond waarbij de ondernemers van allerlei verschillende bedrijven de kans krijgen om onder het genot van een hapje en drankje hun goede voornemens uit te wisselen.

Vanaf zes uur loopt de Hendrik Marsman zaal langzaam vol. Bij binnenkomst worden de namen van de ondernemers van de gatenlijst afgestreept. Een half uur later worden de deuren gesloten en begint ook de DJ, Play it again Sem, met het draaien van plaatjes. De mannen in pak en vrouwen met mooie outfits zijn al volop in gesprek. Onder de ondernemers zijn nog een paar bekende gezichten, zo is de burgemeester Koos Janssen aanwezig en twee wethouders, Marcel Fluitman en Sander Jansen. Ook is gedeputeerde en oud wethouder in Zeist Jacqueline Verbeek-Nijhof aanwezig. Op de hoge tafels staan kaarsjes en verschillende toppings (zilveruitjes en mosterd) die al iets weg geven over het gerecht wat later geserveerd wordt.

De avond wordt geopend door Aat Grinwis, medeoprichter van de Zeister Business Club (voorloper van Zakelijk Zeist) en kandidaat voor de gemeenteraad van de partij VVD. Hij verwelkomd de ondernemers en kondigt vast een act aan die later op de avond komt; zanger David van der Tempel, een echte Zeistenaar die ook in Soldaat van Oranje heeft gespeeld. Grinwis geeft het woord aan de voorzitter, “Ik geef nu Lex Geerts de microfoon want hij gaat u iets vertellen en dat in vijf minuten heeft hij mij beloofd”, aldus Grinwis. Geerts laat meteen weten dat hij tevreden is met hoe 2017 is gelopen voor ZZO. Hij zet nieuwe en oude bestuursleden kort in het zonnetje en er wordt veel geapplaudisseerd.

“Veel grote steden zoals Amsterdam en Utrecht zitten vol en lopen zelfs over, die mensen komen hier in de regio terecht, kortom we krijgen veel op ons af. Wij als bedrijf hebben in samenwerking met de gemeente de handen in één gesloten en gekeken hoe we dat in goede banen kunnen leiden.” Geerts legt verder nog uit dat ze bedrijven met een DNA wat goed bij dat van Zeist past verwelkomen, maar bedrijven die daar niet tussen passen vriendelijk door verwijzen naar andere gemeenten waar ze beter terecht kunnen. “Zodat we onze bedrijfscultuur kunnen handhaven.” Geerts sluit af met zijn beste wensen voor een zakelijk goed 2018 en nodigt Sander Jansen, wethouder van werk economie en ruimte, uit op het podium.

Sander Jansen vraagt voor hij zijn toespraak begint om een glaasje prosecco zodat hij aan het eind kan proosten. Jansen krijgt het glas van de man naast hem aangeboden maar die wil hij niet. “Nee nee Henk, serieus, ik vertrouw het niet hoor. Je blijft een makelaar hè.” De hele zaal lacht hierom en de wethouder krijgt toch zijn eigen glaasje prosecco.

“If everything has come your way you are probably on the wrong lane”, is de quote waar Jansen mee begint. “Het is de eerste zin van ons economisch kompas. Dit kompas is er niet voor niks geweest want het gaat heel goed. Er zit veel reuring en energie in Zeist.  Gemeente Zeist bruist als nooit tevoren.” De wethouder vertelt verschillende weetjes die duidelijk maken dat de bevolking groeit en daarom steeds meer kinderen en jongeren in Zeist te vinden zijn. Meer woningen zijn hierom belangrijk. “We gaan meer kantoorpanden transformeren naar woningen, hier zijn we nu als gemeente ook al mee bezig.”

“Maar het economisch kompas is nog niet alles,” gaat Jansen verder, “we moeten echt aan de bak, we moeten het samen doen. Ik zie iemand lachen, volgens mij heb jij er zin in!” De wethouder legt uit hoe de gemeente de ondernemers zal blijven opzoeken om samen te kijken wat ze van elkaar nodig hebben voor een betere economie. “Het bedrijfsleven doet veel meer dan alleen bedrijf zijn, en dat mag best gezegd worden. U als ondernemer bent namelijk essentieel voor het geluk en welbevinden van onze inwoner, u bent essentieel voor het goede leven in Zeist.” Na de toespraak die iets langer duurde dan verwacht sluit Jansen af met de volgende worden: “Kortom onderschat uw betekenis voor al uw medewerkers en hun goede leven niet. Wij als gemeente zullen uw maatschappelijke betekenis nooit onderschatten. Wij blijven ons keihard inzetten voor u als ondernemer in Zeist.”

Na de toespraak wordt er geproost en komt de catering langs met verschillende stamppotten in puntzakken geserveerd,  voor wie wil kan er zelf soep gemaakt worden. De hele avond door kunnen de ondernemers nog genieten van de muziek en drankjes.