Het mooie licht wat het geeft, en de vele kleuren... Moet het meer of minder? Is het niet wat te terughoudend? Het moet nog iets overdrevener. Er is niet echt een middenweg. Het moet overdreven, want anders zal de kerstman ons huis niet zien vanuit zijn arrenslee.

De kerstman bestaat niet eens! De kerstversiering, daar heb ik het over. Ik vraag mij elk jaar af, waarom mensen van die oerlelijke kerstversieringen ophangen, met een stroomverbruik waar een dorp in Afrika een heel jaar profijt van heeft.

‘Het is toch mooi?’, hoor je mensen dan zeggen. Prachtig, denk ik dan bij mezelf. Wat je wel niet allemaal met die stroom kan doen…

Je wordt bijna verblind door al die lichtjes. Straks zit je nog bij de oogarts, en dan niet eens vanwege het vuurwerk. Nee, dankzij de kerstverlichting. Lichtjes zijn leuk, natuurlijk, daar ben ik het mee eens. Alleen de hoeveelheid, daar loop ik tegenaan. Nederland is al een lichtbol vanuit het heelal. Is het met kerst de bedoeling dat we dit vertienvoudigen? Blijkbaar wel! Sinterklaas is net een dagje terug naar Spanje, en huppakee, de versiering hangt al. De overdreven versieringen maken kerst niet specialer dan dat het al is. Lekker je volvreten met familie, daar gaat het om.

Zeist is een rijke gemeente, dus daar moet haast wel veel overdreven kerstversiering hangen. Niks is minder waar. Als ik door Zeist heen loop, vallen mij de leuke schattige lichtjes op, maar het is zeker niet overdreven. Hier en daar zijn wel wat uitzonderingen. Het verschil moet er natuurlijk ook zijn. De Slotlaan daarentegen ziet er zeker kerstachtig uit en daar blijft het ook bij. Gelukkig, geen overdreven gedoe.

Ik heb een idee. Wat nou als we, als bevolking, allemaal net iets minder kerstversiering ophangen? Dat kost ons een stuk minder batterijen en dat is dus veel voordeliger voor de portemonnee. Zelfs als de versiering op stroom is, dan heeft u ook nog een lagere energierekening. Klinkt best aantrekkelijk, al zeg ik het zelf. De gierige Nederlander ziet daar het voordeel toch wel van in? Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu en worden de astronauten niet verblind door ons kleine kikkerlandje. Win-win-win situatie.