Van 29 juni t/m 7 juli is in het spoorwegmuseum in Utrecht ‘het leukste reisje van Nederland’. Negen dagen lang zijn er in het museum verschillende activiteiten te doen die in het teken staan van cultuur. Dit is in samenwerking met diverse andere musea. Kinderen kunnen door middel van het bijhouden van een paspoort en het verzamelen van stempels het museum ontdekken en worden meegenomen in ‘het leukste reisje van Nederland’. Samen met Gerrie (70), Christa (42), Mila (10) en Fay (7) ga ik proberen om alle stempels te verzamelen.

De ingang van het museum is bij het station Utrecht Maliebaan. Het is dus mogelijk om naar het spoorwegmuseum te komen met de trein. De familie is echter met de auto gekomen, omdat ze een uurtje moesten rijden. Bij binnenkomst kregen de kinderen de paspoorten waarin de kaart van het museum zit en waar de plekken aangegeven staan waar er stempels kunnen worden verzameld.

De eerste post waar Mila en Fay naartoe wilden was ‘bestemming kunst’, dus zo gezegd, zo gedaan. In samenwerking met het Cobra museum kon je mee schilderen aan een gigantische cobra door kleine schilderijtjes te maken. Fay trok meteen een schort aan en begon met het maken van een zeepaardje. Nadat het schilderij gedroogd was, werd het opgehangen tussen alle andere kunstwerken die eerder door andere kinderen waren gemaakt.

Nadat de eerste stempel is verzameld, gaat de familie kijken bij het rangeerterrein waar diverse oude treinstellen staan opgesteld. Voor Gerrie komt er een nostalgisch gevoel naar boven, of hoe ze het zelf noemt: ‘Het o ja effect’. Christa vindt het leuk om te zien hoe de kinderen hun ogen uitkijken.

Snel verder naar de volgende stempelpost. In samenwerking met Beeld en Geluid kan je een hoorspel opnemen. De familie neemt de opdracht door en begint met opnemen. Mila leest het verhaal voor terwijl Gerrie en Fay de achtergrond geluiden maakten met de daarvoor bestemde attributen. Het opgenomen fragment wordt via de mail gestuurd zodat je thuis nog eens terug kan luisteren naar het zelfgemaakte hoorspel.

‘Bestemming smaak’ is de derde stempelpost waar we langs gaan. Hier word je meegenomen in het restauratierijtuig de Blauwe Roemeen van de Oriënt-Express die vroeger reed van Parijs naar Constantinopel. Het was bekend vanwege de luxe van de trein. Veel rijke en beroemde mensen hebben dan ook een ritje gemaakt met deze trein waar ze soms wel dagen in zaten. In het verhaal dat verteld werd, werden we mee teruggenomen naar het jaar 1925. Zo werd er verteld hoe zo’n reis er uit zag en voorbeelden van bekende mensen die toen der tijd in de trein zaten. Bij het verlaten van de trein kreeg iedereen een stukje Turks fruit.

De tijd vliegt als je het leuk hebt. Als afsluiter bezochten we ‘de eindbestemming’. Duo Rob en Emiel geven een show waar ze magie en cabaret combineren. Voor jong en oud is dit leuk. Zowel Gerrie, Christa, Mila en Fay zaten met grote verwondering te kijken naar de trucs die in de theatersetting werden opgevoerd.

Vanwege de tijd is het niet gelukt om alle stempels te verzamelen. Ondanks dat was de middag volgens iedereen geslaagd. Jong en oud heeft zich kunnen vermaken. Voor herhaling vatbaar, dat is de conclusie!