Dit zijn de veel gesproken woorden die ik een aantal van mijn vrienden regelmatig heb horen zeggen. Jongeren denken in het algemeen heel licht over de gevaren van alcohol in het verkeer en al helemaal als het om de scooter gaat. Het lijkt wel alsof onder invloed op de scooter rijden hetzelfde als onder invloed fietsen is geworden. Lijkt mij erg moeilijk om iemand anders dood te rijden met je fiets. Hoewel ik zelf nooit met alcohol op achter het stuur zou gaan zitten, ben ik ook niet een heilig boontje. Ook ik heb wel eens ‘onbewust’ aan het probleem bijgedragen. Toch moet ik het eerst even hebben over de aanleiding van deze column

Een paar dagen geleden werd een 57-jarige Utrechter nog bijna voor zijn snufferd gereden door een trein op de spoorwegovergang in Den Dolder. De bestuurder was zo slim geweest om beschonken achter het stuur gaan zitten en dan ook nog eens niet op te letten bij een spoorwegovergang. Dit verzin je toch niet? Gelukkig ontkwam de man op het nippertje aan een ernstig ongeluk.

Het AD schrijft dat de hulpdiensten massaal uittrokken omdat zij dachten met een zwaar ongeval te maken te hebben. Ook lekker zeg, deze mafkees rijdt zichzelf bijna dood, terwijl er eigenlijk ‘niets’ aan de hand is. De man even laten blazen en daarna meenemen naar het bureau. Helaas was dit niet het geval. De hulpdiensten trokken massaal uit. Gelukkig troffen zij geen ernstig ongeval aan. Toch zal het je maar gebeuren, je hebt de hulpdiensten hard nodig, maar ze zijn niet beschikbaar omdat ze massaal zijn uitgetrokken voor een loos alarm. Ik dwaal een beetje van mijn punt af, maar jullie begrijpen wat ik bedoel. De gevaren van beschonken rijden kunnen uit zo veel verschillende hoeken komen.

Ik moet toch wel even iets kwijt, want ik heb ook wel eens bij iemand op de scooter gezeten die een paar borreltjes ophad. Eigenlijk is het wel raar dat ik de Utrechter die bijna werd aangereden, een mafkees noem omdat hij beschonken achter het stuur zit, maar zelf doe ik ook niets om het probleem de wereld uit te helpen. Een beetje zelfreflectie zou misschien geen kwaad kunnen. Toch denk ik dat er veel meer mensen zijn die onbewust aan dit maatschappelijke probleem bijdragen. Of je nou achter op de scooter zit bij iemand die gedronken heeft of een barman bent die bestuurders alcohol schenkt, onbewust maken we het probleem alleen maar erger en sociaal geaccepteerd.

Om nou een oproep aan al mijn lezers te doen gaat mij een beetje ver, want ik ben zelf ook niet de oplossing. Wat ik wel ga doen is met mezelf afspreken dat ik nooit meer bij iemand op de scooter stap die onder invloed is. Voor grote maatschappelijke problemen wordt altijd gezegd: ‘De oplossing begint bij jezelf’. Dit ga ik dus ook proberen. Eigenlijk hoop dat ik dat jullie het wel een beetje met mij eens zijn en hetzelfde gaan doen.