Het Nieuwjaarsfeest Slot Zeist 2020 in beeld

ZEIST – Slot Zeist kleurt afgelopen maandagavond in alle kleuren van de regenboog voor het nieuwjaarsfeest van 2020. Hiervoor zijn inwoners en organisaties uit gemeente Zeist uitgenodigd om samen met het gemeentebestuur het nieuwe jaar in te luiden. Burgemeester Koos Janssen verteld in zijn nieuwjaarstoespraak over de verrassingen in het leven, het samen mens zijn en open staan voor nieuwe dingen. Verschillende Zeister muzikanten treden op en zelfs de burgemeester doet even mee.

Vanuit de verte is de lichtprojectie op het slot al te zien. Een grote verlichte klok telt de lichtshow af, waarna er verschillende kleuren, vormen en beelden voorbijkomen. Zo blijft de show doorgaan in een loop en begint het na een paar minuten weer van vooraf aan. Binnenlopende gasten blijven even verwonderd naar de projectie kijken en vervolgen daarna hun weg naar binnen over het bordes.

De lichtprojectie is een voorproefje voor het Internationaal Lichtkunstfestival op Slot Zeist, dat vanaf 10 januari van start zal gaan.

Foto: Janneke van der Ende

Nadat de binnenkomende gasten langs de garderobe zijn geweest, krijgen ze van het personeel een drankje aangeboden. Voor wie geen zin heeft in champagne, kan genoegen nemen met appelsap.

De gasten verspreiden zich daarna door de verschillende kamers van het slot.

Foto: Janneke van der Ende

De spiegelzaal is waar de meeste gasten zich bevinden. Hier zal namelijk burgemeester Koos Janssen zijn nieuwjaar speech houden.
Bijna iedereen begroet elkaar met “De beste wensen” en schudden hartelijk de hand.

Foto: Janneke van der Ende

Terwijl de gasten met elkaar in gesprek gaan, speelt een harpiste muziek naast het podium.

Foto: Janneke van der Ende

Stipt om 20.30 uur begint Koos Janssen zijn nieuwjaarstoespraak.

“Het andere. Het onverwachte. Dat kan best spannend zijn. Het leven stelt ons constant voor verrassingen. Zelf daarin je weg vinden kan al best een uitdaging zijn. En dan komen we ook nog constant andere mensen tegen. Dat is het leven. Al die verschillende mensen. Op de werkvloer. In de supermarkt. En ook hier, in Slot Zeist, zitten allemaal anderen. Ga straks maar eens op onderzoek uit. Samen mens zijn. Dat is nog ingewikkelder dan zelf mens zijn.”

Na de speech klinkt er luid applaus.

Foto: Janneke van der Ende

Het acapella trio Bel Ami zingt een aantal nummers met tussendoor applaus van het publiek.

Foto: Janneke van der Ende

Op de tafels staan gezonde hapjes klaar. Een karaf met nootjes en een bord met verschillende groenten.

Het personeel gaat langs de gasten om lege glazen op te halen. In de verschillende kamers van het slot staan opgestelde drankbarren waar de aanwezigen hun vervolg drankje kunnen halen.

Foto: Janneke van der Ende

Bijna alle gasten proberen even een praatje te maken met de burgemeester.

Foto: Janneke van der Ende

De gasten praten met elkaar. Met op de achtergrond: de klok die, volgens een aanwezige van het feest: “al veel te lang op dezelfde tijd stilstaat.”

Foto: Janneke van der Ende

Het acapella trio Bel Ami vraagt de burgemeester op het podium om een nummer mee te doen met een muzikaal ei.

Foto: Janneke van der ende

Door het personeel worden verschillende hapjes van bladerdeeg uitgedeeld.

Foto: Janneke van der Ende

Er waren verschillende optredens door Zeister muzikanten tijdens het nieuwjaarsfeest.

The Queenies geven in de Blauwe zaal een optreden. “We hadden eigenlijk gedacht dat we alleen achtergrond zouden spelen, maar dat liep even anders”, meldt ze de gasten door de microfoon voordat ze een nieuw nummer inzetten. De zangeres probeert het publiek op te zwepen en mee te laten zingen en dansen. Ze loopt rond de mensen in de zaal met de microfoon. Er is niet veel animo voor, maar enkele gasten doen daar wel graag aan mee.

Foto: Janneke van der Ende

Carnavalsstichting De Parketschuivers Zeist zijn ook aanwezig op het nieuwjaarsfeest. In volle klederdracht. Ze spreken de burgemeester en gaan met hem op de foto.

Foto: Janneke van der Ende

Om 22.00 uur is het feest officieel afgelopen. Het slot wordt steeds leger.

Foto: Janneke van der Ende

Buiten gaat de lichtprojectie nog steeds door. Mensen kijken nog even een keer achterom om een laatste glimp van de lichtshow te kunnen opvangen voordat ze op huis aangaan. Gemeente Zeist en Slot Zeist wenst iedereen, aan het einde van de lichtprojectie, een schitterend 2020.

Foto: Janneke van der Ende