Tegen het einde van 2019 is het tijd om de balans op te maken. Wat voor jaar was dit? Ik ben zelf best tevreden. Ik heb een nieuwe werkgever, waar ik het erg naar mijn zin heb, doe sinds kort weer een opleiding en ik heb het mooiste meisje van Nederland leren kennen. Al met al heb ik weinig te klagen gehad. Maar 2019 kenmerkt zich voor mij ook als het jaar waarin ik mijn grootste zelfoverschatting ooit onderging: ‘over een paar maanden heb ik wel een rijbewijs’. Was dat maar waar.

Dit jaar ben ik met het volgen van rijlessen begonnen. Omdat ik tijd en geld over had, omdat het me wel praktisch leek en omdat iedereen in mijn omgeving ineens een rijbewijs had. Maar dat autorijden niet echt mijn ding is, concludeerde mijn instructeur waarschijnlijk al snel.

In mijn omgeving hoor ik allemaal succesverhalen van mensen die ‘slechts’ twintig, dertig, soms veertig rijlessen nodig hadden. Ik ben gestopt met tellen. Ter verdediging: het liep niet zo heel lekker bij mijn vorige rijschool en ik ondervond hinder aan een aantal administratieve misstanden binnen het CBR (veel succes Alexander Pechtold, er ligt een leuke uitdaging voor je klaar). Maar bovenal: ik kan gewoon niet zo heel goed autorijden. Soms best frustrerend, iedereen kan autorijden. Ik heb andere talenten. Toen ik voor de honderdste keer op rij wéér op een verkeerde rijbaan uitkwam ben ik dit zelf ook in gaan zien. Want accepteren dat ik iets niet kan, dat had wel even tijd nodig. Ik vond het te confronterend, denk ik. Nog nooit had ik ergens zoveel moeite mee. Op school heb ik het altijd goed gedaan en werkgevers konden mij ook altijd wel waarderen. Ik blonk niet overal in uit, maar ik heb ook nog nooit ergens écht volledig in gefaald. Tot dit jaar.

En zo was 2019 vooral een jaar waarin ik mijzelf een stukje beter leerde kennen. Die 4.500 euro die ik inmiddels kwijt ben aan rijlessen hebben me nog steeds geen rijbewijs opgeleverd. Wel een goede les zelfreflectie: het is soms ook best goed om eens echt hard op je bek te gaan. Al had ik dat ook wel voor wat minder geld kunnen ontdekken.