Het is weer tijd voor haat en nijd. Sinterklaas is weer in het land en dat betekent naast het vele snoepgoed ook weer veel discussies. Het is de uitgelezen kans om ongegeneerd met de racismekaart te zwaaien. In de Facebookgroep ‘Zeist’ laaide de discussie alweer op, nadat de omslagfoto was veranderd naar een foto van een intocht van twee jaar geleden waar enkele Zwarte Pieten op te zien waren. Het woord ‘racist’ was niet gevallen, maar meestal komt dit tijdens de, inmiddels traditionele, zwartepietendiscussie wel voor. Ik vind het echter onverantwoord om iemand zo makkelijk te beschuldigen van racisme.

De afgelopen dagen verovert een foto van, de inmiddels werkloze, Huispiet het social mediaplatform Instagram. Het account genaamd zwartepiet.nl probeert deze foto het meest gelikete Nederlandstalige bericht te maken. Onder deze foto worden, in tegenstelling tot de Facebookgroep Zeist, wel nare opmerkingen geplaatst. Leuzen als: ‘Rot op met je racisme’ of ‘K* racisten’ zijn opmerkingen die je vaak terugleest. Als gevolg van het plaatsen van zo’n reactie ontstond er een soort internetoorlog waar voor- en tegenstanders elkaar het ergste toewensen. Veel reacties die hierop volgden zijn niet goed te praten, maar ergens snap ik de frustratie. Je komt op voor de tradities die jij vroeger als heel leuk hebt ervaren en een paar seconde later ben je al weggezet als racist. Er ontstaan rare situaties. Ik heb zelf ook een Instagramaccount en soms delen mensen die ik persoonlijk ken een tegenwoord. Ze plaatsen dan dat het een racistisch feestje is. Het kan dus zomaar gebeuren dat je door een eigen vriend als racist wordt bestempeld. Raar toch?

In Nederland geldt een wettelijk verbod op discriminatie. Racisme valt onder hetzelfde kopje als discriminatie. Op de site van de Rijksoverheid staat dat je niet mag discrimineren of mag deelnemen aan activiteiten die gericht zijn op discriminatie. Als je dit toch doet, loop je de kans om gestraft te worden. Op het moment dat je iemand beschuldigt van racisme vind je het rechtvaardig als diegene gestraft wordt en misschien wel achter de tralies verdwijnt. Eén ding is zeker: de gevangenissen in Nederland zitten niet vol met voorstanders van Zwarte Piet of andere mensen die vaak worden beschuldigd van racisme. Denk bijvoorbeeld aan agenten die vorig jaar werden beschuldigd van etnisch profileren. Slechts één klacht daarvan is gegrond verklaard. Het zijn dus veelal valse beschuldigingen.

Deze valse beschuldigingen zorgen er wel voor dat het woord ‘racist’ in ieder geval voor mij geen echte betekenis meer heeft. Als je zo makkelijk een stempel op je hoofd gedrukt krijgt, is het moeilijk om de beschuldigingen nog serieus te nemen. Hier moeten we als samenleving voor oppassen. Iemand beschuldigen is alleen geoorloofd wanneer je een goede argumentatie hebt, maar die blijft vooralsnog achterwege. Bestempel niet zomaar iemand als racist!