Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP stapt op, in januari geeft hij het stokje door aan Lilian Marijnissen. Wij vroegen ons af, of veranderingen in nationale politiek een groot verschil maken voor een lokale partij, dus spraken we Pieter Wout Duquesnoy, voorzitter van SP Zeist.

“Hoe wij ons werk doen verandert niet wanneer een fractievoorzitter opstapt. Het zal wel effect hebben op de gemeenteraadsverkiezingen. De landelijke uitstraling en hoe een partij ligt heeft invloed op hoe mensen lokaal stemmen. Onze campagne zal niet veranderen door het opstappen van Emile.”

“We zijn als lokale partij onafhankelijk. De SP heeft een beginselprogramma, waar elke SP’er achter staat, in dat kader doen wij ons werk en voeren we campagne. Dat beginsel is landelijk en lokaal hetzelfde, maar het gaat over heel andere thema’s. Daar zit een groot verschil in.”

“Of het nu Lilian of Emile is, voor ons maakt het niet heel veel uit.”

“Ik dacht altijd dat het verschil zou maken, of een man of vrouw de fractie runt, maar ik las laatst in de krant, dat voorkeursstemmen voor vrouwen maar weinig uitmaken. Wij hebben ook een vrouwelijke voorzitter als lijsttrekker, al heeft dat niks te maken met de aanstelling van Lilian.”

“De aankomende gemeenteraadsverkiezingen zien we zeer positief tegemoet. Het maakt voor nu niet uit of Emile of Lilian er is. Of de landelijke partij anders gaat werken zal op zo’n korte tijd het niet veel verschil maken. Misschien komt dat later in het volgende jaar nog, dat we lokaal merken dat de thema’s voor de landelijke politiek verandert zijn. We zijn nu wel veel in het nieuws, dat wel. Maar het duurt nog een maand of vier voordat de verkiezingen beginnen. Terwijl we pas een maandje van tevoren echt campagne gaan voeren. Wanneer Emile het overdraagt aan Lilian zou het fijn zijn als er wat roering is. Als er daadwerkelijk wat gebeurt, heeft men meer vertrouwen in een partij namelijk.”

Op de website van SP Zeist staat een kopje met een hulpdienst. Iets wat ons blij verrast en waar meneer Duquesnoy erg trots op is.

“De hulp- en informatiedienst is een heel bewuste keuze geweest. De SP is een partij die anderen wil helpen, we willen er zijn voor de Zeistenaar. Een van die dingen is dat mensen om raad kunnen vragen. Mensen hadden vroeger bijvoorbeeld vaak last van de sociale dienst doordat niet alle regeltjes duidelijk waren. Toen is besloten om in alle afdelingen van de SP een hulpdienst aan te bieden. Dit helpen is meestal alleen een richting geven en zeggen: ‘Nou, je moet daar of daar zijn.’ We kunnen niet iedereen persoonlijk en juridisch bijstaan, maar we kunnen ze wel advies geven. Wanneer veel mensen naar de hulpdienst toekomen met dezelfde vragen, kunnen we ingrijpen en het politiek aankaarten.

“Onze taak als SP is om samen met mensen te kijken wat we kunnen verbeteren.”

“Ik hoorde gister pas veel later dat Emile gaat opstappen. Ik zat met een groep bejaarden uit de Binnenhof, om te luisteren naar hun verhalen over wat er daar fout gaat. Om te kijken, wat ik daar mee kan doen en wat kunnen we daar samen veranderen. Daarna hoorde ik op het nieuws dat er wat aan de hand was met onze SP.”

“Ik ben lid geworden van de SP om mensen te helpen. Omdat ik in de gemeenteraad zit, denken mensen vaak dat ik sneller wat bereik. Dat geeft ze vertrouwen. Het hoeft niet altijd terecht te zijn hoor, dat ik in de gemeenteraad iets voor mensen kan doen, maar zo leggen mensen wel makkelijker contact.”