Sam Drukker is vooral bekend geworden door zijn schilderijen en portretten. De expositie INKT die 20 januari zal openen in Slot Zeist geeft voor het eerst zijn tekeningen weer.

Sam heeft altijd als doel in zijn leven gehad om schilder te zijn en daarvan rond te kunnen komen. De kunstacademie Minerva in Groningen was dan ook een logische keuze voor hem na zijn middelbare school. Sam was altijd een brave en gedisciplineerde student. Toen hij Minerva had afgerond noemde hij zichzelf meteen al schilder en met succes. Als geschiedenis fanaat hergebruikt hij voorwerpen zoals bijvoorbeeld een stuk hout om zijn schilderijen op te maken. Zijn tekeningen zijn minder bekend en worden voor het eerst tentoongesteld aan publiek in Slot Zeist.

Wat maakt deze expositie bijzonder?

“Mijn bekendheid heb ik voornamelijk te danken aan mijn schilderijen. Met name de portretten die ik heb gemaakt. Normaal gesproken staan mijn schilderijen in de spotlights en tentoongesteld, maar deze keer dus niet. In de expositie INKT kunnen mensen mijn tekeningen bekijken. Tekeningen hebben voor mij evenveel of misschien zelfs wel meer artistieke waarde, want ze laten de ziel van de kunstenaar zien.”

Waar bestaat de selectie die wordt geëxposeerd uit?

“Het is eigenlijk een collectie van allerlei tekeningen. Er zitten erotische tekeningen bij, maar ook totaal andere werken. Ik heb een boek uitgegeven in 2014 dat ‘Minje’ heet. Het betreft portretten van tien joodse mannen die als volwassenen de oorlog hebben meegemaakt. Hier zullen ook een paar tekeningen van te zien zijn.”

In de tekeningen zijn voornamelijk mensen weergeven. Zijn dit altijd live-modellen?

“Ja dit zijn altijd live-modellen, meestal dansers. Ik ben een realist en dus erg bezig met de werkelijkheid. Het is daarom ook belangrijk voor mij om te zien wat ik teken. Ik wil als het ware verbaasd worden door bepaalde vormen van iets of iemand dat ik zie en dat gevoel overbrengen in mijn tekening. Ik heb de werkelijkheid nodig om te tekenen.”

Vrouw met hond, inkt op papier, 33 x 50 cm. Foto: Sam Drukker

Er komt veel naakt voor in de werken, wat is de reden hierachter?

“Dat is heel simpel eigenlijk, het laat de sensualiteit van een persoon veel beter zien. Sommige modellen die ik afbeeld stralen onbereikbaarheid uit. Juist door deze mensen naakt neer te zetten ontstaat een kwetsbaarheid die mij erg fascineert. Uit mijn erotische tekeningen kwamen liefdevolle tekeningen tot stand, hiervan heb ik ook een boek gemaakt dat ‘getekende liefde’ heet.”

Hoelang duurt het om één tekening te maken?

“Het verschilt heel erg per tekening, maar een tekening van een persoon is meestal binnen zeven en twaalf minuten wel klaar. Als ik iets als een landschap teken dan kan ik daar zo twee uur mee bezig zijn.”

Hoe kan de expositie in drie woorden worden beschreven?

“Direct, radicaal en rigoureus. Ik zie bepaalde dingen die er voor mij uitspringen, die zet ik op papier zonder na te denken. Ik vertrouw niet op wat ik kan bedenken maar op wat ik zie. Ik wil niet snappen wat ik maak, maar zien wat ik maak. Om echt dicht bij de werkelijkheid te komen moet ik afstand nemen van het denken, zo kom ik uiteindelijk heel dichtbij.”