Dit jaar heeft de gemeente Zeist gebruik gemaakt van een nieuw vuurwerk geluidsdetectiesysteem om illegaal vuurwerk en geluidsoverlast tegen te gaan. Rond oud en nieuw hebben de apparaten door het centrum van Zeist vuurwerkknallen opgemeten en doorgestuurd naar de gemeente en naar de politie. "Door het detectiesysteem konden we goed zien waar de vuurwerkhotspots waren."

Voor de kerst werden de nieuwe apparaten als een proef door het centrum van Zeist geplaatst om vuurwerkknallen op te meten. Een knal hoger dan 156 decibel betekent illegaal vuurwerk. Er werd dan ook gelijk een melding gestuurd die de gemeente en de politieagenten op hun telefoon, iPad of computer ontvingen. Het systeem had drie doelen; daders op heterdaad aanhouden, het inzicht krijgen van vuurwerkhotspots en het monitoren van knallen, tijden en de soorten vuurwerk.

René Scheffer, adviseur van openbare orde en veiligheid is één van de personen die zich dit jaar bezighield met het geluidsdetectiesysteem. Samen met de BOA’s en de politie hebben zij er voor gezorgd dat de proef goed verliep.

Zijn er mensen op heterdaad aangehouden?
“Ja er zijn mensen aangehouden. Er zijn enkelen aangehouden door zowel de politie als door de BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) en daar heeft het systeem wel bij geholpen. Toch is het niet zo dat je altijd één op één kan zeggen dat het door het systeem komt. Er zijn wel een paar jongelui betrapt met ook illegaal vuurwerk. De pakkans is iets groter geworden.”

Is er ook vuurwerk ingenomen?
“Ik weet niet alles maar er is wel degelijk vuurwerk, illegaal vuurwerk, ingenomen. De BOA’s mogen geen vuurwerk in beslag nemen dus ik weet niet precies hoe veel vuurwerk er in beslag genomen is. Alleen de politie mag dat.”

Zijn er vuurwerkhotspots in beeld gekomen?
“Door het detectiesysteem konden we goed zien waar de vuurwerkhotspots waren zodat de politie en de BOA’s konden zien waar er geknald werd en zich dus konden richten op die gebieden. Elke dag waren de meldingen wel een beetje hetzelfde. Dus als ze ’s avonds op hun fiets stapten of gingen surveilleren dan wisten ze eigenlijk al in welke gebieden ze moesten zijn. Daarmee heeft dat geluidsdetectiesysteem wel erg goed geholpen. Naast de hotspots konden we ook de tijden van de knallen in beeld krijgen. We hebben dus een heel mooi inzicht gekregen. Dat betekent dat het derde doel ook is gelukt, namelijk hoe het zich ontwikkelt.”

Zijn er na de kerst daadwerkelijk meer BOA’s en politieagenten ingezet?
“Ja dat is gebeurd. Toen we begonnen met dit systeem zei de burgemeester dat de BOA’s meer aanwezig moesten zijn. Ze zijn met zijn achten in dienst. Normaal werken ze in koppels van twee maar rond oud en nieuw werkten zij met vier man op een dag. Naast andere zaken hebben zij extra op het vuurwerk gelet.”

Heeft het nieuwe systeem goed gewerkt?
“Ja het systeem zelf heeft goed gewerkt maar we gaan wel met het bedrijf Munisense in gesprek om de betere en mindere punten te bespreken. Het selecteren van de dagen vanaf een computer duurt bijvoorbeeld een beetje lang. Het beeldmateriaal, de kleuren en de precisie wat we krijgen is allemaal wel heel goed.”

Was er tussentijds onderhoud nodig?
“Nee daar heb ik niks over gehoord. De apparaten in het centrum hebben het goed gedaan.”

Zijn de apparaten al weggehaald?
“Rond deze dagen, zeven á acht januari zouden ze weg worden gehaald.”

Is de gemeente van plan om het systeem volgend jaar weer te gebruiken?
“Het geeft de gemeente veel inzicht over de tijden en op welke plekken er vuurwerk wordt afgestoken. In het begin waren er niet veel knallen maar toen de vuurwerkverkoop begon zagen we dat er heel veel meer werd afgestoken. Door het vrij nauwkeurige systeem hebben we nu dus een nul meting waar we volgend jaar weer iets aan kunnen hebben.”

Hoe heeft u als adviseur van openbare orde en veiligheid deze ‘proef’ ervaren?
“Voor mij werkt het systeem heel goed maar ik heb makkelijk praten want ik open het systeem vanaf mijn computer. Het is een mooi systeem om mee te werken. Ik kon er thuis vanaf mijn iPad naar kijken en hier op werk op mijn computer. Je typt je wachtwoord in en kan per dag en tijdstip de gemeten vuurwerkknallen bekijken. Ik heb het idee dat het de politie en de BOA’s wel helpt maar dat het niet alles oplost.”