ZEIST- De voedselbank heeft afgelopen maand verschillende acties ondernomen om menstruatie-armoede tegen te gaan. Washandjes, oud papier of kranten: menstruatie-armoede komst steeds vaker voor. Ook Voedselbank Zeist onderneemt verschillende acties om het tekort aan sanitaire producten tegen te gaan.

Wat is er aan de hand?

In november startte Plan International een campagne genaamd ‘#BLOEDSERIEUS’. Plan Internationaal zet zich wereldwijd in voor meisjes, zodat zij zich volledig kunnen ontwikkelen en dezelfde rechten en kansen hebben als iedereen. In juni 2019 werd er onderzoek uitgevoerd onder duizend Nederlandse meiden tussen 12 en 25 jaar. Plan International: ‘Bijna negen procent geeft aan weleens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons. Meer dan de helft geeft aan menstruatieproducten te duur te vinden. Ruim 9 procent moest een vriendin of kennis om menstruatieproducten vragen, omdat ze daar zelf te weinig geld voor had.’

Acties

GroenLinks en Student & Starter hielden vorige week in Utrecht een actie. Ze stonden voor de deur van de supermarkt en vroegen aan mensen of ze sanitaire producten wilden doneren. Ans Pereboom raadslid van GroenLinks in Zeist reageert als volgt: ‘Ik ben erg trots op de actie van GroenLinks Utrecht. Dat zij de actie begonnen zijn en aandacht vragen voor vrouwen die geen maandverband kunnen kopen als zij ongesteld zijn.’ Andere landen komen ook in aanraking met menstruatie-armoede. Ook in Schotland is dit een groot probleem. Daar pakte ze het in 2017 rigoureus aan. Parlementslid Monica Lennon kwam met het voorstel om menstruatieproducten gratis te maken voor studenten. Hiervoor werd 6 miljoen euro apart gehouden.

Komt Zeist in actie?

De voedselbank in Zeist heeft op dit moment geen tekort aan sanitaire producten. Dankzij diverse acties hebben zij hun voorraad op orde kunnen krijgen. Toch zijn deze producten altijd welkom. Henk Niemeijer, werkzaam bij de voedselbank, zegt het volgende: ‘Wij kennen het probleem hier niet. Wij hebben geregeld sanitaire producten op voorraad en dat geven we ook aan klanten mee. Volgens Niemeijer is de oplossing simpel. ‘Winkels zoals Etos en Kruidvat maar ook supermarkten kunnen meer donaties doen of sponseren. De Etos heeft hier in Zeist drie maanden lang producten ingezameld voor de voedselbank.’ Niemeijer wil het volgende aan menstruatie-armoedeslachtoffers meegeven: ‘Wanneer een vrouw last heeft van menstruatie-armoede, betekent dat meestal dat ze sowieso armoede heeft. Dus neem dan contact op met de voedselbank.’ Ook de gemeente is in actie gekomen. Pereboom: ‘Tijdens de opening van het nieuwe voedselbankcomplex gaf wethouder Marcel Fluitman 500 euro extra, zodat er genoeg tampons en maandverband is voor vrouwen die gebruik maken van de voedselbank.’ GroenLinks Zeist heeft niet zo’n grote actie gepland staan als in Utrecht. ‘Wel staat ons bestuur in contact met de Rotary Club in Zeist. Zij zamelen de dagen voor kerst producten in voor de voedselbank. GroenLinks heeft hen aangeboden om hiervoor vrijwilligers te leveren.’ vertelt Pereboom.