ZEIST – Het Oranje Fonds organiseert dit jaar, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Deze actie zal plaatsvinden op 13 en 14 maart 2020. De bedoeling van de actie is om mensen te motiveren de handen een dagje uit de mouwen te steken. In dit artikel worden een paar van de acties die dit jaar in Zeist worden georganiseerd uitgelicht.

Op de website van het Oranje Fonds kunnen klussen opgegeven worden. Ook als je als vrijwilliger mee wilt doen kun je jezelf aanmelden via dezelfde website. De klussen verschillen heel erg: van het buurtcentrum opknappen, een verwendagje voor ouderen of de plaatselijke voetbalclub schoonmaken. Op dit moment zijn er al bijna 6000 klussen aangemeld door heel Nederland. Het Oranje Fonds wil een platform zijn waar mensen en organisaties terecht kunnen als ze sociale problemen willen aanpakken.

Projecten in Zeist 2020

Doormiddel van korte interviews met de initiatiefnemers van verschillende lokale projecten in Zeist worden de doelen achter deze NLdoet acties duidelijk.

Onderhoudsklussen op de therapeutische manege

Plaats: Princes Maxima Manege, Den Dolder

Tijd: vrijdag 13 maart, 10.00 uur – 16.00 uur

“Wij zijn een therapeutische manege. Er rijden zo’n 400 ruiters in de week bij ons, waarvan 300 met een beperking. De beperkingen zijn heel divers. Van ADHD tot meervoudig beperkt. Ons motto is: iedereen kan paardrijden. De ruiters die dat nodig hebben geven wij therapeutische lessen.

We zijn een stichting en krijgen geen enkele vorm van subsidie. De omzet die wij krijgen uit de paardrijlessen gebruiken wij voor de personeelskosten en het bekostigen van 22 paarden. Hierdoor zijn wij altijd wel op zoek naar donaties of vrijwilligers. Wij doen daarom elk jaar mee aan NLdoet, meestal voor onderhoudsklussen. Ik vind NLdoet een leuke actie. Je hebt namelijk best wel veel mensen in de regio wonen die niet eens weten dat wij hier in dat uithoekje zitten. Dan denken ze: ‘Huh, een manege, hiero?’ Ik vind het wel superleuk dat we onszelf ook wat meer op de kaart kunnen zetten in de omgeving. Wie weet houden we er ook nog vrijwilligers aan over. Die dan bijvoorbeeld tijdens de lessen willen komen helpen. Op de NLdoet dag gaan waarschijnlijk de omheiningen nakijken, de dakgoten nalopen, de bakken harken, het terrein bladvrij maken, eigenlijk van alles en nog wat. Ik heb tot nu toe nog geen aanmeldingen binnengekregen. Maar meestal komt dat pas op het laatste moment. Het is ook pas in maart natuurlijk, mensen kijken daar nu gewoon nog niet naar.”

 

Jenneke Nijhof

Bedrijfsleider Princes Maxima Manege

 

Schilderen woningen Gemengd Woonproject Seyster Veste

Plaats: Zeisteroever 1, Zeist

Tijd: zaterdag 14 maart, 09.30 uur – 16.30 uur

“Seyster Veste is een samenwerkingsproject tussen Woongoed Zeist en de Tussenvoorziening. Woongoed Zeist verbouwt haar voormalige kantoorpand, hier komen 32 woningen in. Het wordt een gemengd wonen project. Dit houdt in dat er een doelgroep gaat wonen met mensen die er specifiek voor kiezen om met die doelgroep samen te gaan leven. In ons geval zijn dit mensen die dakloos zijn geweest. Dit doen we zodat we altijd weten dat deze mensen ergens gaan wonen waar ze welkom zijn. Woongoed Zeist zijn de initiatiefnemer en vroegen vervolgens aan ons (de tussenvoorziening): Goh, jullie hebben hier veel ervaring mee, zouden jullie willen samenwerken? Wij zijn toen heel graag op de uitnodiging in gegaan.

Vroeger hadden we zelf wat meer middelen om onze woningen in te richten. We hadden daar altijd een budget voor. Maar dit jaar komen er zeker 125 nieuwbouwwoningen bij en dat is te veel om uit ons potje te kunnen betalen. We zijn daarom wat creatiever geworden om de woningen toch goed voor elkaar te kunnen krijgen. Zodat onze bewoners daar ook gewoon vanaf de start goed zitten. We zochten naar nieuwe mogelijkheden en NLdoet is een hele fijne. Tijdens de NLdoet actie in maart verwachten we dat een aantal dingen in de woningen al klaar zijn, maar een aantal ook niet. We zullen zeker gaan schilderen, maar het kan ook best zijn dat er nog een kastje moet worden opgehangen en zorgen we dat alles goed staat. Die klusjes zullen er dus bijkomen. Ik hoop er met de NLdoet actie een feestelijk moment van te maken. Dat we het project samen leuk kunnen afsluiten. Ik vind het ook fijn dat mensen uit de omgeving door deze actie even binnen komen kijken. Het is fijn om middenin de samenleving te staan en geen eilandje te worden. Het is nog een beetje vroeg, dus ik heb nog niet gekeken of we al aanmeldingen hebben. Mijn ervaring is dat het toch altijd wel lukt om een aantal mensen te vinden. Ik hoop dat we in ieder geval zeven mensen kunnen krijgen. Dat zou heel mooi zijn.”

 

Nico Ooms

Coördinator ’t Groene Sticht/ Projectleider Gemengd Wonen

 

Corsages maken voor bruidsmodeshow in verpleeghuis

Plaats: Accolade Zorggroep De Wijngaard, Bosch en Duin

Tijd: vrijdag 13 maart, 14.30 uur – 16.30 uur

M: “Wij zijn een verpleeghuis. Hier wonen met name ouderen die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen en niet meer genoeg zelf kunnen doen om gezond te kunnen leven. Een groot deel van de mensen die hier wonen leven met een vorm van dementie. We hebben negen verschillende gesloten woongroepen, waar acht mensen wonen. Elk van hen heeft een eigen kamer, slaapkamer en dan is er nog een gezamenlijke woonkamer waar ze samen kunnen komen. Naast de woongroepen hebben we ook thuiszorg en een dagcentrum. We organiseren hier vaak leuke activiteiten en één van die leuke dingen is de NLdoet dag. De laatste jaren organiseren we dan een leuke middag voor de bewoners. Ook gebruiken we NLdoet om vrijwilligers van buitenaf hier een kijkje in onze keuken te geven. Die extra handen en financiële bijdrage van NLdoet zorgen er ook voor dat we iets extra’s kunnen doen.

Dit jaar organiseren we een bruidsmodeshow. Gisteren is er een e-mail de deur uit gegaan om het personeel te vragen wie er thuis nog een bruidsjurk heeft en wie er model zou willen staan op de catwalk. We hebben onze eigen keuken gevraagd of ze een echte bruidstaart willen maken voor die dag en als de mensen binnen komen krijgen ze een corsage opgespeld. We zoeken mensen die het leuk vinden om deze te maken. Het moeten er namelijk toch wel zo’n tachtig tot honderd worden. We proberen er een hele speciale middag van te maken voor de bewoners.

We doen al zolang als ik weet mee aan de NLdoet actie. Ik vind het mooi dat op één dag allemaal verschillende wereld elkaar kruisen.” “J: “Dat vind ik ook. Deze actie wordt natuurlijk heel erg gepromoot omdat ook het koninklijk huis meedoet aan de acties. Het is een mooie jaarlijkse actie om ook vrijwilligers in het daglicht te stellen en het is natuurlijk ook samenbindend.”

M: “We doen eigenlijk al zolang ik weet mee aan NLdoet. We hebben vaak onderhoudsklussen aangemeld. Maar leuke middagen organiseren is toch het leukst. Dan heb je ook als team de leukste ervaring. We zijn daar ook het beste in. Dus waarom zou je jezelf niet van je sterkste kant laten zien. Dan komt iemand anders wel een keer een muurtje schilderen.”

 

Jentine Kuipers & Matthea Wolters

Coördinators vrijwilligers