De Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring is op 4 januari 2019 in Nederland openbaar gemaakt. De verklaring heeft aan het begin van dit jaar voor veel ophef gezorgd ook al is de oorspronkelijke verklaring twee jaar oud.

In de verklaring wordt commentaar gegeven op de levenswijze van de LHBTI gemeenschap. Ook wordt er vermeld dat het huwelijk alleen voor man en vrouw is bedoeld. Maar er wordt ook uitgelegd hoe christenen moeten omgaan met het geloof.

Gert-Jan van Leeuwen voorzitter van ContrariO, een christelijke vereniging voor homo’s en lesbiennes vindt dat de verklaring niet nodig was. “Het had niet gehoeven, de mening is allang bekend.” Hij vindt dat de kijk op de LHBTI gemeenschap vanuit de groepen die de verklaring hebben ondertekend niks nieuws is.

“Binnen het christendom wordt het omgaan met homoseksualiteit en gender gezien als iets lastigs.” Van Leeuwen vertelt dat hij had gehoopt dat er een andere manier was om over dit soort dingen te praten. Hij vindt dat de verklaring propaganda is tegen de LHBTI gemeenschap. De manier waarop de verklaring naar buiten is gebracht vindt hij onzorgvuldig. “Ze weten niet wat dit kan doen met LHBTI jongeren binnen een conservatieve kring.”

Albert Veerman dominee van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) vindt ook dat mensen in een kerk voorzichtig moeten zijn hoe ze tegenover de buitenwereld omgaan met bepaalde punten. Hij vindt dat je binnen een kerk afspraken kan maken over hoe je bepaalde punten uit de Bijbel uitlegt tegenover je gemeenschap. “Het meest kwalijke van de Nashville-verklaring is misschien wel dat de ruimte om te zijn wie je bent afgepakt wordt.

“Ik ben verbaasd dat zo een verklaring überhaupt in het leven is geroepen.” Vertelt Rachida Ennahachi raadslid van GroenLinks. Zij vindt dat mensen het recht hebben om te zijn wie zij willen, anderen hebben daar niks over te zeggen. “Je kunt het ergens niet mee eens zijn maar je behoort een ieder in zijn of haar waarde te laten.” Ennahachi meldt dat er naar haar weten geen politieke partijen zijn in Zeist die de Nashville-verklaring hebben getekend.

In Zeist zijn er geen gelegenheden voor de LHBTI gemeenschap. Ennahachi zegt dat GroenLinks initiatieven ondersteunt die op een positieve manier bijdragen als er iets komt voor de LHBTI gemeenschap.

Persvoorlichter Hugo Zelders meldt dat er in Zeist niets wordt gedaan met de verklaring. Wel is de regenboogvlak op 8 januari gehesen op het gemeentehuis. “We hijsen de vlag om te laten zien: “in Zeist telt iedereen mee en mag je zijn wie je bent.” Aldus de burgemeester van Zeist in zijn column.

Jelle Hoefnagel predikant van de Christelijk Gereformeerde kerk (CGK) vindt dat homofilie een punt is in Nederland. “Het is een keuze die mensen maken, hoe ze met seksualiteit omgaan.” Hij zegt niet bewogen te zijn met mensen die de keuze maken om homoseksuele gevoelens te hebben.