Mijn Groene Huis heeft op woensdag 24 januari een informatiebijeenkomst over het project ‘Couwenhoven Duurzaam’ georganiseerd voor de bewoners van Couwenhoven, een wijk in Zeist. Tijdens deze bijeenkomst, in De Koppeling aan de Clomp, vertelden verschillende partijen onder andere over duurzaamheid en wat Couwenhoven kan doen om groener te worden.

Couwenhoven Duurzaam is een initiatief van Mijn Groene Huis, een onderdeel van Stichting Energie Zeist dat huiseigenaren in Zeist helpt bij het verduurzamen van hun woningen. Tijdens de informatiebijeenkomst kwamen de wethouder van Zeist, Johan Varkevisser, Reinier Pijnenburg van Stichting Energie Zeist, Yuri van Bergen van BouwhulpGroep en drie inwoners van Couwenhoven aan het woord. Achter in de zaal waren ook marktkraampjes van verschillende bedrijven opgesteld waar bezoekers hun vragen konden stellen.

De zaal liep aan het begin van de informatiebijeenkomst geleidelijk vol en uiteindelijk waren alle zitplaatsen bezet. Als eerste heette Evelien Raap, voorzitter van Stichting Energie Zeist, iedereen welkom. Daarna kwam Johan Varkevisser, de wethouder van de gemeente, aan het woord. Hij vertelde over de klimaatverandering en dat we niet moesten wachten met ons aan te passen. Veel gemeenten zijn te laat met verduurzamen en in 2017 was er zelfs meer CO2-uistoot dan het jaar daarvoor, zo vertelde Varkevisser. In Zeist zullen alle nieuwbouwwoningen duurzaam zijn en geen gas gebruiken. Naast dat het goed is voor het milieu, is wonen in een duurzaam huis ook prettiger volgens Varkevisser.

Vervolgens kwam Reinier Pijnenburg, penningmeester van Energie Centrum Zeist, vertellen over het project. Volgens hem hebben de corporaties het geld voor het bouwen van duurzame huurwoningen, maar is het ook voor koopwoningen goed mogelijk om te verduurzamen. Onder andere Energie Centrum Zeist en Stichting Energie Zeist hebben het project ‘Couwenhoven Duurzaam’ opgericht om, met subsidie van de gemeente, deze bewoners te helpen. Pijnenburg vertelde dat over dertig jaar alle huizen geen gas meer zullen gebruiken en de energieprijzen alsmaar zullen stijgen door hogere energiebelasting. Daarnaast zijn een aantal van de voordelen van duurzame huizen meer comfort, een beter binnenklimaat, een lage energierekening en een hogere woningwaarde. Ook verkopen duurzame huizen beter, vermelde Pijnenburg. Een van de problemen zijn volgens hem dat als een iemand zijn huis verduurzaamt, het blok geen geheel meer vormt. Een voordeel daarvan is wel dat zo’n opvallend, duurzaam huis als statussymbool kan worden gezien. Een ander probleem is dat de hoge kosten van verduurzamen nog veel mensen tegenhoudt om de stap te zetten. Zo kost een compleet nieuw dak met isolatie al 9.500 euro en nieuwe gevels voor een achter 12.000 euro. Pijnenburg eindigde zijn presentatie met dat we nu niet moeten stilvallen en roept op tot actie.

Daarna kwam Yuri van Bergen, directeur van BouwhulpGroep, aan het woord. “Toen ik de uitnodiging kreeg om hier te komen spreken moest ik wel een beetje lachen, want ik kom hier al vijftien jaar. Ik heb hier aan de Clomp namelijk tegen het eerste team volleybal gespeeld”, vertelde van Bergen, waarna de zaal moest lachen. Vervolgens legde van Bergen uit over hoe het bedrijf ontstaan is en dat ze in die veertig jaar dat ze bestaan al rond de half miljoen woningen in handen hebben gehad. Iedereen wil eigenlijk iets anders voor zijn woning, terwijl woningcorporaties iedereen hetzelfde willen geven om het betaalbaar te houden, meende van Bergen. Hij wil winkels openen waar mensen componenten naar keuze kunnen kopen om hun huis te verduurzamen. Zo kunnen mensen een nieuwe gevel of een nieuwbouwkwaliteitsdak kopen. Tot slot liet hij voorbeelden zien, van uit Utrecht tot Eindhoven, van huizen die zulke verbouwingen hebben ondergaan.

Vervolgens kwamen er drie (ex)bewoners van Couwenhoven naar voren die ervaring hebben met het verduurzamen van hun huis. Annemiek Verstappen, communicatiemanager van Mijn Groene Huis, interviewde hen. Als eerste was Ank aan de beurt. Hij wees aan op het scherm in welk huis hij woont. Hij heeft dubbel glas laten zetten en zonnepanelen op zijn dak geplaatst, die ongeveer dertig tot veertig procent van zijn energie opwekken. Verder gaat hij nog de vloer isoleren. Vervolgens werd Doede geïnterviewd. Ook hij wees aan op het bord in wat voor huis hij woont. Hij heeft zijn twee zolderkamers van binnenuit geïsoleerd. “Hiervoor was het in de winter heel koud en in de zomer heel warm. Dit heeft heel veel comfort opgeleverd en kan mijn vrouw daar prima werken”,  vertelde Doede. Ook heeft hij infraroodverwarmingspanelen op het plafond bevestigd, zodat ze minder aardgas hoeven te gebruiken, en hebben ze een zonneboiler laten installeren. In de toekomst wil hij ook nog zonnepanelen, waarmee hij een groot deel van zijn energieverbruik wil dekken, en denkt hij na over een warmtepomp. Verstappen kwam met een anekdote. “Iemand vertelde mij dat hij een warmtepomp op het dak had geïnstalleerd, maar hij had een fout gemaakt en had hem aan de schoorsteen vastgemaakt, waardoor de schoorsteen werkte als een klankkast. Daar moest dus even iets aan gedaan worden”, deelde ze, waarna er gelach ontstond in de zaal. Als laatste kwam Loek, die nu niet meer in Couwenhoven woont. Hij heeft de kozijnen laten vervangen naar duurzaam hout, dubbel glas laten zetten en met behulp van subsidie een spouwmuur geïnstalleerd. Loek heeft alleen niet het idee dat zijn huis beter verkocht is terwijl het een hoog C-label heeft en wijst dan vooral naar de makelaar.

Tot slot werden er nog verschillende vragen beantwoord en gaf Verstappen het startschot voor de marktkraampjes, waar iedereen onder het genot van een drankje vragen kon stellen aan de verschillende partijen.