Interview met de Turkse Imam van Zeist

ZEIST- De 45-jarige Cumali Adigüzel is sinds drie maanden de imam van de Eyüpsultan moskee in Zeist. De moskee is ook bekend als de Turkse moskee in Zeist. De imam is geboren en getogen in de Turkse stad Niğde, een kleine stad vergeleken met andere steden in Turkije, met rond de honderd duizend inwoners

‘Ik kom uit een familie die veel deed voor de moskee. Mijn vader en mijn opa waren imam van de moskee. Hierdoor ben ik naar de Imam Hatip school (Imam Hatip noemt zijn de middelbare scholen waarna men imam kan worden), hierna ben ik, zoals veel studenten, gaan doorstuderen op de universiteit om imam te worden. Na deze studie kan men imam, leraar of andere beroepen worden. Maar om in mijn vaders voetsporen te treden en omdat ik het zelf ook wou ben ik imam geworden. Het uitleggen van de religie van Allah vind ik een eervolle baan.

Om in het buitenland te werken moest ik hiervoor een toets maken. Eerst kreeg ik een schriftelijke toets en daarna een mondelinge overhoring. Vervolgens werd er gevraagd waar ik heen wilde. Mijn antwoord was dat ik door heel Europa wou werken, Als ik maar de Islam kan leren aan mensen en hun kinderen.

Ik heb geen idee wat er is gebeurd voor mijn tijd en het verkopen van de propaganda van Erdogan. Mijn taak in de moskee is het uitleggen van het woord van god, de koran en de profeten aan de mensen. Wij van de islam vereniging zijn niet betrokken met een politieke partij en maken hier geen propaganda voor. Hier komen mensen met allemaal verschillende politieke visies en verschillende gemeenschappen. Van partij A tot Z en van gemeenschap A tot Z. daarom focussen wij ons alleen op het leren van de islam aan de mensen. Dit is ook de visie van Diyanet. Deze visie hebben alle moskeeën in binnen en buitenland. Er kunnen wel eens dingen zijn gebeurd, zoals moskeeën die wel gebonden waren aan AKP, maar ik heb hier geen kennis van en kan daardoor er niks over zeggen.

Voor het bidden en het leren van de islam aan mensen ontvangen wij geen geld. Wij krijgen betaald voor het openen en sluiten van de moskee, de schoonmaak ervan, het bewaken ervan en voor het vormen van een aanspreekpunt voor de bevolking. Ik ben niet alleen in de moskee tijdens de gebeden. Ik kom hier een uur voor het ochtendgebed. In de tussentijd praat ik met mensen, lees ik de Koran met anderen en geef ik antwoord op hun vragen. In de middag geef ik les aan vrouwen en aan mensen die de koran willen lezen. Als ik hier niet zou zijn zou de moskee een puinhoop worden. Wij ontvangen dus geld voor de verzorging van de moskee en niet voor het bidden en leren van de islam.

De islam is volgens, het heilige boek de Koran, de taal van Allah. Vanaf de tijd van Adam en alle heilige profeten erna is hun religie de islam. Islam leert de mensen dat men in Allah moet geloven en ook in alle heilige Profeten. In de leer van de heilige boeken moet men ook geloven. Men moet wegblijven van slechte dingen en alleen goed doen. Wegblijven van dingen die haram (ongeoorloofd) zijn en streven naar halal (goed en rein) doelen. Dit is altijd de richtlijn geweest vanaf de eerste persoon op aarde Adam. Helaas de eerdere geloven zoals het Christendom en het Jodendom zijn niet volledig, de Bijbel en de Thora zijn onvolledige boeken. Doordat men hierin is gaan geloven heeft Allah het laatste heilige boek, de Koran, aan de laatste heilige profeet Mohammed doorgegeven. Wat er in de boeken ervoor staat en is doorgegeven door de, profeten ervoor. De leer is nu volledig. Daarom is de Islam nu de religie. De Koran staat voor vrede, solidariteit, rust en blijdschap. Omdat de islam de laatste religie is, nodigen wij mensen uit om de Islam te leren. Wij bidden dat de mensen begeleiding mogen ontvangen van Allah.

Laatst zijn er in een paar moskeeën dreigbrieven gestuurd. Helaas is er in de wereld en in Europa Islamofobie. Deze mensen willen de islam negatief belichten. Zij vergelijken moslims en de Islam met terrorisme. Deze mensen hebben een hekel aan de islam en de mensen die erin geloven. Wij mogen nooit fobie hebben aan andere religies door onze heilige profeet Aleyhisselam. Zelfs in tijden van oorlog, zal een moslim nooit de vrouw of kind van iemand iets aandoen omdat ze een ander geloof hebben. Dit heeft onze profeet verboden. Ook mogen wij geen schade doen aan een kerk of een synagoge. Sultan Fatih Mehmet heeft tijdens het overnemen van Istanbul opdracht gegeven dat het verboden is om religieuze gebouwen aan te vallen. Alle mensen zijn een creatie van Allah en zijn daarom gelijk en moeten gerespecteerd worden. Wanneer wij respect naar andere geloven verwachten wij hetzelfde terug van hun. Om te zeggen dat alle Christenen en Joden islamofoob zijn is verkeerd. Het zijn mensen, en elk mens kan fouten maken. Wij vinden dit niet oké, en als Allah het wil zal het hopelijk niet meer gebeuren.’

De imam kondigt samen met zijn studenten het avond gebed aan,

Foto: Caner Mert