Voedselbank Zeist organiseerde zaterdag 27 januari een maandelijkse inzamelingsactie. De locatie was MCD supermarkt, te vinden op het Vrijheidsplein in Zeist-Noord. In verschillende shiften werkten de vrijwilligers van de voedselbank door. De inzamelingsacties was bijna even lang als de openingstijd van de supermarkt: van acht uur 's ochtends tot zes uur 's avonds.

Bij binnenkomst van de MCD supermarkt staan de vrijwilligers Blijke en Dorrit de winkeliers op te wachten. Blijke staat bij de welbekende poortjes van de supermarkt, en Dorrit staat bij de bakken voedsel waar ze graag nieuw voedsel in ontvangst neemt. Blijke deelt aan iedere aankomende winkelier van de supermarkt een folder uit. ”Inzamelingsactie Voedselbank Zeist”, op de folder staan alle spullen die de winkeliers wellicht extra in hun winkelmandje willen gooien ter donatie voor de voedselbank.

”Het verloopt tot nu toe heel goed”, begint Blijke vrolijk te vertellen. ”’Mensen zijn heel lief en nemen van huis uit ook al wat voedselwaren mee. Vandaag is de eerste keer dat ik mee loop met de voedselbank als vrijwilliger. Ik ben met dit werk begonnen om mijn steentje bij te dragen. Het is niet eens zoveel werk joh, ik geloof dat het twee uurtjes per maand van mijn tijd vraagt. Nou dat heb ik er echt wel voor over,” vertelt Blijke hartelijk. ”Ik doe dit soort werk ook liever dan geld geven, hier zie ik met mijn eigen ogen waar het terecht komt en heb ik zelf ook moeite in de hulp gestopt.”

Blijke vertelt dat het, ondanks de levensmiddelen die genoemd staan op de folder, het ook erg leuk is om te zien dat mensen frisdrank doneren en koek. ”Hier denk je in eerste instantie toch niet aan en zeker mensen met minder geld zullen eerder de primaire dingen zoals rijst en pasta halen. Daarom is het extra leuk dat er mensen zijn die ook een beetje aan de luxe dingetjes denken.”

Haar collega, die bij de kratten en vriesbak voor de levensmiddelen staat, vertelt dat zij en Blijke pas twee uurtjes de shift aan het draaien zijn. ”Het gaat goed,” vertelt Dorrien, ”maar het komt met vlagen, het ene moment is het druk en het andere moment heb je wat tijd om even te gaan buurten met elkaar. De vorige keer stonden we in de Albert Heijn bij Kerckebosch en die wordt toch iets beter bezocht. De Albert Heijn daar is iets groter en daarom iets drukker. Aangezien dat mijn eerste keer was dat ik mee liep bij de Voedselbank Zeist, was dat mijn enige referentiekader. Hier is het natuurlijk iets rustiger, maar daardoor niet minder belangrijk!”

De ploegen die vandaag met de inzamelingsactie mee helpen zijn per tweetallen en worden om de twee uur door gewisseld. ”Ik doe dit werk vrijwillig omdat ik vind dat je voor de gemeenschap iets moet doen. Een kennis van mij is de coördinator van de Voedselbank Zeist, op een begeven moment hadden ze te weinig vrijwilligers en hebben ze beroep gedaan op hun vriendenkring. Toen heb ik besloten mezelf aan te melden, samen met mijn dochter. Het is echt niet veel werk en op een zaterdag heb ik die tijd gewoon wel.”

Het voedsel wat ingezameld wordt bij de supermarkt zal volgende week zaterdag uitgedeeld worden aan gezinnen uit Zeist. Op de folder staat dat zo’n 120 gezinnen moeten rondkomen van een inkomen onder bijstandsniveau. De Voedselbank Zeist is aangesloten bij vereniging Voedselbanken Nederland.