De jaarwisseling heeft ook dit jaar weer voor veel ophef gezorgd in het land. In Arnhem kwamen een 39-jarige vader en zijn 4-jarige zoontje om het leven bij een vuurwerkbrand in een flat. In Amsterdam raakte meerdere politieagenten gewond, nadat zij werden bekogeld met vuurwerk. En in Zeist werd een 54-jarige man aangehouden, nadat de politie een explosief in een auto aantrof. Daarnaast maakte het Verbond van Verzekeraars bekend dat er dit jaar voor minimaal 15 miljoen euro aan schade aan woningen en huizen is aangericht tijdens de nieuwjaarsnacht. Voor GroenLinks en de Partij voor de Dieren is de maat nu vol.

De miljoenenschade werd vooral veroorzaakt door de woning- en voertuigbranden die tijdens de jaarwisseling woedden, zo meldt het Verbond van Verzekeraars. Stichting Salvage, die de eerste hulp biedt bij brand aan verzekerden, heeft de teller van vuurwerk gerelateerde branden op 55 staan.

Een van die vuurwerkbranden ontstond in een flat in Arnhem, waar twee jongens van 12 en 13 jaar vuurwerk op een zitbank in de hal van de flat afstaken. Door de brand viel de elektriciteit uit en kwam de lift van het gebouw vast te zitten, door de brand kwamen de 39-jarige man en zijn zoontje om het leven.

In het hele land zijn ook dit jaar weer hulpverleners bekogeld met vuurwerk. De gemeente Amsterdam zag een forse stijging in het aantal meldingen dat in de meldkamer binnenkwam. ‘Het geweld richting de hulpverleners is substantieel meer dan vorig jaar. In de meeste gevallen ging het om het bekogelen van agenten met vuurwerk en het verzet tijdens aanhoudingen’, zo meldt de gemeente op haar website.

Zeist tijdens oud en nieuw:
In Zeist werd de brandweer bekogeld nadat zij waren uitgerukt om een scooterbrand in de wijk Couwenhoven te blussen. De politie moest ingrijpen om de omstanders die met vuurwerk gooide te stoppen. Naast het bekogelen van hulpdiensten met vuurwerk, hebben er nog enkele voertuigbranden gewoed, meldt de gemeente op haar website. De Politie Utrecht maakte op 1 januari via Twitter ook nog bekend dat een 54-jarige man is aangehouden, nadat er een explosief in een auto werd gegooid. Het explosief is niet ontploft, toch zijn uit voorzorg omliggende woningen ontruimd. De politie Zeist Noord meldde ook nog dat er in de Verzetswijk in Zeist bij diverse buurtbewoners vuurwerk door de brievenbus is gegooid. De politie roept, via Twitter, getuigen op om informatie over deze vernielingen met de politie te delen. Ondanks de onrust tijdens de nieuwjaarsnacht spreekt de gemeente Zeist op haar website over een ‘hanteerbare’ jaarwisselingen. Burgemeester Koos Janssen ziet de gebeurtenissen als een smet op het vreugdefeest. ’Ik betreur dit gedrag tegen hulpverleners, het is een groot minpunt tijdens een voor velen plezierige jaarwisseling in Zeist’

Reactie vanuit de politiek:
Terwijl het nieuwe jaar een dag oud is, is de discussie over het vuurwerk alweer losgebarsten. Jesse Klaver maakte namelijk via zijn Twitteraccount bekend dat GroenLinks samen met de Partij voor de Dieren met een initiatiefwet voor een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren komt. ‘’Wie denkt dat dit normaal is, moet even een stap terug doen en beter kijken. In de meldkamer weet je niet wat je hoort’,  vertelt Klaver in een interview met de Volkskrant. Klaver draaide tijdens de nieuwjaarsnacht een dienst mee met een politieteam in Den Haag en doelt met deze uitspraak op de misdragingen die hij tijdens nieuwjaarsnacht heeft gezien.
Klaver ziet in dat er nog geen Kamermeerderheid is voor dit voorstel. ’Langzaam maar zeker schuift de Tweede Kamer wel steeds een stapje verder op naar een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Sommige Kamerleden, zoals Lilian Helder van de PVV, zijn voor een verbod, maar moeten de rest van hun fractie nog overtuigen’, aldus Klaver tegenover RTL Nieuws.

Preventieve maatregelen:
Veel grote steden wilde deze jaarwisseling niks aan het toeval overlaten en namen zware maatregelen. Vooral in Den Haag waren vele politie-eenheden opgetrommeld om de verwachtte relschoppers aan te pakken. Bewoners konden daarnaast ook hun auto gratis in een speciaal aangewezen parkeergarage parkeren, wanneer zij bang waren voor brandstichting. Ook ondernam de gemeente Zeist preventieve maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Zij werkte dit jaar wederom met (nieuwe)vuurwerkvrijezones. Bij de zones surveilleerde de politie niet vaker, omdat ze ervan uitgingen dat de bewoners dit verbod respecteerde. Ook werd er gebruik gemaakt van een geluidsdetectiesysteem. Door middel van dit systeem konden BOA’s en politie-eenheden de meest actieve gebieden, op het gebied van vuurwerk, makkelijk in kaart brengen en in de gaten houden. Daarnaast organiseerde de gemeente eerder dit jaar ook al een vuurwerkvoorlichting op scholen binnen de gemeente.