Desirée van den Berg heeft zichzelf, na een carrière in de zakelijke dienstverlening en na jarenlang een eigen onderzoeksbureau te hebben gehad, laten omscholen tot onder andere hypnosetherapeut. ‘Hypnose kan voor veel mensen helpen van hun klachten af te komen’.

”Je hoofd kan je enorm in de weg zitten. Er zitten lijnen tussen het hoofd en het lichaam, dus wanneer je iets aan je mind kunt doen kan dat voor je lichaam ook een hoop betekenen.

Er zijn een heleboel definities van hypnose. Ik noem het zelf liever een trance. Mensen denken bij hypnose namelijk vaak aan een soort theater. Ik zie hypnose als een andere staat van bewustzijn die heel natuurlijk is. Mensen richten de aandacht naar binnen. Dan zijn ze minder vatbaar voor de prikkels om hun heen. In die staat zijn ze meer suggestiebel, ze staan dan meer open voor suggesties. Alleen de suggesties die samenhangen met wat de cliënt wil, geen gekke suggesties. Iemand doet nooit iets tegen zijn zin. Ik kan mensen overigens geen ‘gekke’ dingen laten doen die je vaker in theater of op televisie ziet. De persoon is er nog steeds zelf bij, dus ik kan daar geen verschil in maken als ze dingen niet willen doen. Bovendien, je bent niet in coma of dood. Je rationele mind is alleen een beetje buiten de deur, waar je dan wat mee kan doen.

‘Ik kan mensen geen ‘gekke’ dingen laten doen, ze doen alleen dingen die het onderbewustzijn wil’

Er zijn ook veel verschillende vormen van hypnosetherapieën: onder andere klassieke hypnosetherapie, neo-klassiekehypnosetherapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (emdr), reïncarnatietherapie. Zelfhypnose kan absoluut ook goed werken. Je kunt jezelf een opdracht geven en daarna zodanig ontspannen,  waardoor je in trance raakt. Bij sommige mensen werkt het erg goed om zelf in trance te raken, maar ook veel mensen hebben toch de hulp nodig van een hypnosetherapeut.

Hypnose kan werken voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van bepaalde patronen die opeens opduiken, zoals overmatig eetgedrag. Dat je jezelf zit vol te eten, doordat er iets diep in jou zit wat troost nodig heeft, verdrietig is of liefde nodig heeft. Mensen kunnen dan vaak niet helemaal thuisbrengen waar zo’n bepaald patroon ineens vandaan komt. Ik behandel ook vaak mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Daarnaast zijn er veel mensen die lopen met een gebeurtenis uit het verleden of uit het vorige leven, zo zou je het ook kunnen noemen. Dingen die ze liever wegstoppen, maar die af en toe getriggerd worden.

Cliënten die met fysieke klachten komen, moeten eerst altijd van mij naar de arts om uit te sluiten dat er een medische oorzaak van is. Dat vind ik heel belangrijk. Ik rommel niet maar wat aan, terwijl er iets medisch is. De cliënt moet in het geval van PDS een verklaring van de huisarts meenemen. Vervolgens doe ik graag een kennismaking met een persoon met een klacht. Zo kunnen ze ook de omgeving hier zien en daarnaast vind ik de motivatie van iemand erg belangrijk. Zo merk ik meteen of iemand echt graag van zijn of haar klacht af wil komen. Als de cliënt door mij behandelt wil worden, doen we een uitgebreide intake van ruim een uur. Soms wat langer. Hierin gaan we de klacht goed doorspreken. ‘Wanneer heb je er last van?’ ‘Waardoor kan het ontstaan zijn? ‘Wanneer wordt het getriggerd?’  Dat soort vragen komen dan aan bod. We bespreken natuurlijk ook wat het doel is en of dat door middel van hypnosetherapie haalbaar is. Daarna maak ik een soort behandelplan. Het verschilt erg per cliënt hoeveel sessies er nodig zijn voor het doel behaald is. Ik heb voor iemand maar drie sessies nodig gehad, maar voor iemand anders weer tien.

‘Cliënten moeten altijd eerst naar de arts om een medische oorzaak uit te sluiten, dat vind ik heel belangrijk’

Er zijn verschillende manieren van inductie, mensen in trance krijgen. Vaak gebruik ik tellen samen met het benoemen van fases van ontspanning. Zo raakt de persoon steeds dieper in ontspanning, trance. Daarna begint het imagineren van bijvoorbeeld de plek waar een nare gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Over het algemeen lukt het altijd om mensen in trance te krijgen. Wanneer mensen er gespannen zijn of gesloten zijn kan het wel langer duren of meer moeite kosten, maar het lukt in principe altijd.

Het kan zeker voor sommige mensen minder goed werken, dat ligt aan een weerstand. Iets in jou wat dat probleem nog wil vasthouden. Dat mensen onbewust voordelen halen uit hun klacht, ‘ziektewinst’. Soms vinden ze de extra aandacht wel erg fijn, of je niet meer hoeft te werken erdoor. Door die ‘weerstand’ kan het een stuk lastiger zijn om mensen te helpen van het probleem af te komen. Trance werkt in principe altijd, maar heb je voor sommige mensen meer moeite en aandacht nodig.”

Kijk op de site van Desirée voor meer informatie of voor een afspraak: www.insidestrong.nl