Monique Vermeer is oprichtster van het ‘In Beween Café Zeist’, waar elke maand tussen de 30 en 50 mensen die geen werk hebben naar bijeenkomsten gaan en daar workshops volgen. Stichting 'In Between Café' heeft inmiddels al 14 café's in midden Nederland. De werkzoekende worden geïnspireerd door de sprekers en door elkaar. “Wij hebben veel mensen in ons netwerk die het echt leuk vinden om advies te geven.”

“De workshops hebben vaak te maken met persoonlijke ontwikkeling, want meestal als je al langer je baan kwijt bent of al langere tijd afgewezen wordt heb je behoefte aan een stukje rouwverwerking.” Niet iedereen wordt gestimuleerd om weer te solliciteren in dezelfde branche, “Er zijn ook mensen die er wel vrede mee hebben en open staan voor nieuwe ideeën. We helpen elkaar op die nieuwe ideeën. We stellen onszelf de vraag: ‘wat zijn mijn talenten en hoe kan ik die inzetten?’, dat is super leuk en inspirerend.”

Mensen die de behoefte voelen om hun eigen onderneming te starten kunnen ook terecht bij het ‘In Between Café’. Monique en medeoprichtster, Chantal van der Loo, zaten in 2015, helemaal in het begin van het café, in dezelfde situatie. “Ik had toen twee jonge kinderen en dat maakte het voor mij lastig om ook zomaar elke baan in te gaan. Bij een bijeenkomst hebben we ons afgevraagd wat we allemaal nou eigenlijk echt willen. Dat doen we altijd positief, dus we stelden de vraag: ‘waar hebben jullie behoefte aan?’ Iemand liet weten zijn eigen bedrijf te willen starten, maar wist niet hoe hij dat moest aanpakken. Dan gaan we na of er mensen binnen ons netwerk liggen die weten hoe je dat het beste kunt doen, een deelnemer kende iemand die bij de kamer van koophandel werkt en belde hem op. Toen hadden we ineens 105 mensen die geïnteresseerd waren om voor zichzelf te beginnen, dat was echt bijzonder!”

Vaak als mensen steeds maar afgewezen worden denken ze dat het persoonlijk is en dat het aan hunzelf ligt, ze moeten horen dat dat niet zo is.

Monique nodigt wel vaker mensen uit die zij ontmoet en waarvan zij denkt dat ze de groep kunnen helpen. “Ik had toevallig zelf gesolliciteerd bij de Gemeente Zeist als communicatie medewerker, daar werd ik helaas afgewezen. Maar dat deed ze op zo’n unieke manier, dat ik vroeg of ze bij het ‘In Between Café’ mensen te woord wilde staan. Ik denk dat het zo goed is voor mensen om te horen waarom ze toch steeds afgewezen worden. Vaak als ze steeds maar afgewezen worden denken ze dat het persoonlijk is en dat het aan hunzelf ligt, ze moeten horen dat dat niet zo is. Zo hebben we dus veel mooie instanties bij elkaar gekregen om die workshops tot stand te brengen. We spelen dus in op de situatie en de actualiteit.” Ook worden er wel eens ondernemers uitgenodigd om een workshop te geven. “Dit is om hun business te promoten of daarmee te oefenen. Want het is niet niks om als ZZP’er bezig te zijn, dat is ook een beetje de achterliggende gedachte. Dat iedereen welkom is om elkaar te inspireren, er ontstaan gewoon hele mooie dingen.”

Het belangrijkste is dat mensen met elkaar in contact komen en dat ze weten dat ze niet de enige zijn.

Het In Between Café draait helemaal op vrijwilligers. “Ik zou het niet erg vinden als het een klein beetje verandert, want het kost wel heel veel tijd om het te organiseren maar het geeft ook wel weer heel veel energie. Het is echt mooi om mensen te zien ontwikkelen waarvan je je eerst afvraagt of het wel gaat lukken, maar dan zeggen ze ineens, ‘sorry ik kan niet meer komen, ik heb een baan’.  Ze doen het allemaal echt zelf maar je inspireert elkaar. We hebben hele mooie reacties gehad. Dan kwam ik ergens en werd er gezegd, ‘Dankzij jou heeft mijn man een baan!’, maar ze hebben het natuurlijk eigenlijk helemaal zelf gedaan. Het is wel ontzettend leuk dat we daarin een rol hebben kunnen spelen, dat we wat hebben kunnen betekenen. Het is heel dankbaar wat we doen.”

“Het belangrijkste is dat mensen met elkaar in contact komen en dat ze weten dat ze niet de enige zijn. Je kan ten alle tijden beter bij elkaar komen dan dat je alleen maar in je eentje voor de computer zit en wacht op de volgende potentiële afwijzing. Ook is het natuurlijk nog leuker als je je baan kan vieren met elkaar. We krijgen altijd veel leuke en positieve reacties, of mensen nou kort of lang bij ons zijn geweest.”