Met de gemeenteraadsverkiezingen om de deur, heeft de Jongerenraad van de gemeente Zeist 23 januari een debat georganiseerd tussen de gemeenteraad en de jongerenraad. Hier discussieerden ze over drie verschillende stellingen.

De raadszaal waar het debat tussen de gemeente- en jongerenraadsleden plaats zal vinden stroomt langzaam vol.

De jury van het debat, die uiteindelijk de winnaars van de prijzen zullen uitkiezen. Van links naar rechts: Christine Bleijenberg, Paul Koster en Inica Loe.

Voorzitter van het debat, burgemeester Koos Janssen, probeert de discussie zo ordelijk mogelijk te laten verlopen.

Raadsleden van D66 en NieuwDemocratischZeist mengen zich in het debat en discussiëren over de stelling: ‘In ieder bouwplan, ongeacht locatie, moet minimaal 40% woningen zitten voor starters/ jongeren.’

Jongerenraadsleden Laura Klein en Sarah van Bavel in afwachting van hun beurt om te pitchen. In hun betoog verkondigen ze: “Wij zijn de jeugd, wij zijn de toekomst.”

Burgemeester en voorzitter van het debat Koos Janssen overhandigt Annick Dingemans een bedankje voor al haar harde werk en inspanning in de jongerenraad.

Annick Dingemans bedankt iedereen voor hun komst en inzet. Koos Janssen zegt het jammer te vinden haar te moeten missen nu ze stopt met de jongerenraad en hoopt haar snel weer terug te zien. “Jullie hoeven me niet lang te missen, ik ben namelijk van plan om over zes jaar uw plek in te nemen!”

De opmerking van Annick levert veel gelach en een luid applaus op, zowel van Koos Janssen als van de raadsleden.

Alles moet vastgelegd worden op Snapchat. Zo ook het debat.

Jongerenraadslid Mika wint de Jongerenprijs, voor de beste jonge spreker.

De drie winnaars van de uitgereikte prijzen op een rij: Sarah van Bavel (Talentprijs), Mika (Jongerenprijs) en Wouter Catsburg van ChristenUnie/SGP (Professionalprijs).

Na afloop praten Sarah van Bavel, winnaar van de Talentprijs, en wethouder Sander Janssen nog even na.

Buiten het gemeentehuis staan tientallen fietsen, een niet vaak voorkomend beeld op het plein in Zeist.