Het inhaleren van het gas distikstofmono-oxide uit een ballon. Oftewel het gebruiken van een van de populaire partydrugs van dit moment, lachgas. Voor de jeugd wordt lachgas steeds gebruikelijker om tijdens het uitgaan te nemen. Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is bezig met een verbod op lachgas. Wat vindt de jeugd hiervan? Naomi (19) komt uit Zeist en wilde haar ervaringen delen.

“Een avond uitgaan begint vaak gezellig met de meiden, we beginnen vaak met het indrinken. Vroeger namen we wijntjes, maar tegenwoordig nemen we mixdrankjes, omdat dit beter te drinken is. Na het voordrinken is de planning vaak verschillend. Soms is er een feestje in de buurt en soms gaan we naar Utrecht of Amsterdam. Ik ben wel het meest te vinden op feestjes waar techno muziek gedraaid wordt. Ik vind de sfeer hier fijn omdat alles mag en kan, en iedereen is aardig tegen elkaar.

Ik wil niet zeggen dat lachgas per se een grote rol speelt tijdens een avond uitgaan, maar het is wel altijd aanwezig, zowel tijdens het indrinken als op het feest zelf. Ik zit in een vriendengroep die regelmatig lachgas gebruikt, ik gebruik het zelf ook. Hoeveel ballonnen we precies nemen op een avond is moeilijk in te schatten. Als we bij iemand thuis zitten neem ik er soms wel twintig. Tijdens het uitgaan ligt het aantal lager omdat het best prijzig is. Meestal ligt de prijs voor ballonnen in clubs rond de 5 euro. Dat tikt dus best snel aan wanneer je een paar neemt.

Waarom ik het doe? Het geeft mij een fijn gevoel, je krijgt een soort rust in je hoofd, je voelt je even heel licht. Dat zijn denk wel de belangrijkste redenen waarom ik het gebruik. Misschien heeft groepsdruk er ook mee te maken maar ik heb het nooit zo ervaren. Wel vind ik dat iedereen het doet en als je het niet doet, val je er toch een beetje buiten. Als je het eenmaal hebt gedaan, ligt de grens om het nog een keer te doen minder hoog. Ik heb het idee dat je lijf ook een soort van gewend raakt aan het stofje waardoor je er steeds meer neemt om het effect te blijven voelen.

Dat wil niet zeggen dat het nooit mis gaat. Bij ons in de groep is het zeker wel is misgegaan. Een avond ging een vriendin van ons bijna out tijdens het nemen van een ballon. Ze viel volledig weg en het duurde wel even voordat ze bijgekomen was. Zelf heb ik wel eens meegemaakt dat ik in de ochtend wakker werd en mijn benen niet meer voelde. Dit gebeurde na een avondje stappen waar ook lachgas gebruikt werd. Het gevoel kwam wel snel terug hoor.

Ik lees ook best vaak heftige verhalen op internet, over auto-ongelukken die veroorzaakt worden door lachgas. Ik schrik natuurlijk van deze ervaringen en verhalen, maar toch doet het mij niet heel veel. Ik denk niet dat de kans groot is dat er iets ergs met mij gebeurt. Ik denk hier liever ook niet over na. Ik heb zeker gehoord over het lachgasverbod. Het doet mij niet zoveel, eerst ook maar zien of het überhaupt wel gaat gebeuren. Ik denk ook dat het lastig is om lachgas echt te verbieden en dit te controleren, tuurlijk kan je het gebruik in clubs afschaffen door het niet meer te verkopen, maar net als bij andere soorten drugs, mensen komen er toch wel aan ook al zijn ze verboden. Mijn oplossing tegen het lachgasgebruik? Ik denk toch dat er betere voorlichtingen moeten komen voor kinderen en jongere. Ik heb bijvoorbeeld geen idee wat precies de gevolgen zijn van lachgas, misschien stop ik als ik ze weet.”