Auke van der Meij is sinds een jaar of vijf bestuurslid van de Antroposofische Vereniging in Nederland. Antroposofie is begonnen rond het begin van de twintigste eeuw, mede dankzij Rudolf Steiner. Van der Meij vertelt over de antroposofie en de vereniging die aan de Boslaan in Zeist is gevestigd.

Hoe is de vereniging terecht gekomen in Zeist?

“De vereniging was eerst gevestigd in Den Haag en begin jaren zestig zijn we verhuist naar Zeist. De man die toen voorzitter was, Bernard Lievegoed, woonde en werkte hier in Zeist. Hierdoor zijn er veel antroposofische instellingen in Zeist terechtgekomen en dat is de reden waarom we nu hier gevestigd zijn.”

Geen spijt gehad van de keus om te verhuizen?

“Nou kijk, de mensen die in Den Haag woonden vonden het natuurlijk jammer, want die zaten mooi dichtbij. Maar nee we hebben nog geen spijt. Zeist is een centraal punt, dus dat is een enorm voordeel.”

Hoe belangrijk is de vereniging voor de antroposofie?

“Dat is een goede vraag. Als vereniging ondernemen we dingen waardoor bijvoorbeeld landbouw, vrije schoolonderwijs en antroposofische geneeskunde kunnen blijven werken. Wij zijn voor de algemene antroposofie en onze doelstelling is om ook daar een bijdrage aan te leveren. Dus aan de ene kant iets te doen voor de leden die gewoon geïnteresseerd zijn in antroposofie, en aan de andere kant meedoen aan het werkzaam maken van de antroposofie in de wereld. Zaterdag is er bijvoorbeeld een dag over meditatie, daar kan iedereen komen. Het is dankzij de vereniging dat zo’n dag er is.”

Heeft u het idee dat antroposofie een grote rol speelt in Zeist?

“Ja, maar niet overdreven veel. Het speelt overal wel ook in Amsterdam, Den Haag en Zutphen bijvoorbeeld, maar ook in andere plaatsen. Je hebt hier wel een antroposofisch verzorgingshuis, Valckenbosch, en je had vroeger hier de antroposofische pedagogische opleiding, die is nu naar Leiden verhuisd. Vroeger was er dus wat meer, een aantal dingen zijn verhuisd. Maar ik zou niet zeggen dat Zeist het centrum van de antroposofie is.”

U heeft het over een antroposofische opleiding, wat is het verschil tussen een antroposofische opleiding en een reguliere?

“Ik noemde dus de pedagogische opleiding. Vrije schoolonderwijs is anders dan normaal onderwijs en heeft een eigen onderwijsconcept, dus moet je gaan nadenken over: hoe wordt je vrije school leraar? En dat leer je niet op een gangbare pedagogische opleiding. De personeelsvraag is vrij groot op dit moment, dus het is belangrijk dat we dit soort opleidingen hebben.”

De vraag wordt dus steeds groter, betekend dit dat antroposofie ook meer populair wordt?

“De laatste tien jaar groeien de vrije scholen. Er zijn veel ouders die hun kinderen naar een vrije school willen sturen, dus in die zin werkt antroposofie in de wereld. Het is van het begin af de bedoeling dat we zo met antroposofie omgaan dat het iets kan doen in de wereld. En als je zo kijkt is antroposofie best aanwezig, bijvoorbeeld in dat de vrije scholen groeien. Maar ook in de groei van de biologische dynamische landbouw.”

Hoe zit het met vaccineren? Aangezien veel antroposofen hierop tegen zijn.

“Als vereniging vinden wij het belangrijk dat we het antroposofisch mensbeeld goed bestuderen en dat we hier onderzoek mee doen. Wat dit verder betekent voor de individuele keuzes van ouders? Als vereniging zeggen wij dat we geen mening hebben over deze keuzes. Wij als vereniging stimuleren het anti-vaccineren niet, daar leveren mensen soms wel kritiek op. Zij vinden dat we dit als verenging wel moeten doen.”

Sommige mensen vergelijken antroposofie met een religie, is de vereniging dan een soort kerk?

“Ik vind kerken prima, maar de antroposofische vereniging is geen kerk. De bedoeling is dat je antroposofie gaat begrijpen, met een moeilijk woord: geesteswetenschap. Antroposofie begint eigenlijk met de vraag, hoe zit het in elkaar? Dus niet wat geloof ik, maar wat is onderzoekbaar. Natuurlijk maak je hierbij gebruik van het werk van Rudolf Steiner maar je wilt niet een soort gelovige worden van wat Steiner gezegd heeft. Je wilt met het materiaal zelf onderzoek doen. Sommige mensen willen zelf ontdekken hoe de wereld in elkaar zit, wij willen een vereniging zijn waarin we met elkaar dat ook gewoon aan het doen zijn, met elkaar nieuwe ontdekkingen doen. In plaats van geloofsovertuiging of levensovertuiging is het meer een levensonderzoek.”

Heeft u nog een boodschap die u mee wilt geven aan de bewoners van Zeist?

“Kom eens langs op Boslaan 15, waar we gehuisvest zijn!”

Verder nog iets?

“Leer sturen in je leven, dat heb ik van antroposofie geleerd.”