ZEIST - Bruikbare materialen van het, inmiddels gesloopte, Informatiecentrum Kerckebosch worden hergebruikt bij de verbouwing van de watertoren in Utrecht Overvecht. Diverse trapdelen verlichtingsonderdelen en houtenbalken worden gebruikt in de toren. Dat maakte Kerckebosch Zeist afgelopen vrijdag op haar site bekend.

Het voormalige informatiecentrum van Kerckebosch, aan de Graaf Lodewijklaan 15 in Zeist, was tot en met augustus nog geopend. Er is echter besloten om volgend jaar twaalf woningen op deze plek te gaan bouwen en dus moest het gebouw worden gesloopt. Dit is een van de laatste bouwprojecten van de vernieuwing van de duurzame wijk ‘Kerckebosch’ in Zeist, zo meldt de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch, die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de plannen van gemeente en woningbouwvereniging Woongoed Zeist.

Er werd gekozen tijdens de sloop van het informatiecentrum voor een aanpak waarbij zoveel mogelijk materialen kunnen worden hergebruikt. Het pand werd eerst van binnenuit ‘schoon’ gesloopt. Kozijnen, plafondplaten en deuren werden met de hand door Sloopbedrijf Bottelier, samen met een aantal vrijwilligers, verwijderd. Vervolgens werden met machines de zwaardere onderdelen, zoals: trappen, houtenbalken en vloerdelen, gedemonteerd. Zowel directeur Evert Jan Roelofsen van Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckecbosch als de eigenaar van de watertoren erkennen dat er ook oude materialen tussen zitten, waarbij het een uitdaging wordt om deze te gebruiken in de watertoren. De eigenaar van de watertoren Winder Sital vertelde in een interview met de site van Kerckebosch: ‘het voldoet misschien niet allemaal aan de huidige normen, maar er zijn veel technische mensen die daar een oplossing voor kunnen bieden’. Uiteindelijk zijn de herbruikbare materialen getransporteerd naar de watertoren in Utrecht Overvecht. Eind oktober werd de sloop van het oude informatiecentrum van Kerckebosch volledig voltooid.

Voordat de sloop van start ging, werd onderzocht door de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch welke nieuwe bestemming de materialen zouden gaan krijgen. Eventueel was het mogelijk dat Kerckebosch de materialen zelf zou gaan gebruiken of dat ze werden aangeboden op een circulaire marktplaatssite. Op initiatief van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch is ervoor gekozen om de materialen te hergebruiken in de watertoren in Overvecht. De watertoren gaat begin 2020 starten met een herontwikkeling. Er worden vergader- en flexplekken gecreëerd, er wordt gewerkt aan een uitzichtplek en er worden woningen gerealiseerd. Daarnaast moeten er ook nog ruimtes komen die bijdragen als buurtfunctie. De invulling van de buurtfunctie is nog onbekend.

Roelofsen is erg enthousiast over het hergebruik van de materialen in de watertoren ‘Hoe mooi is het als je 100 procent zeker weet dat de materialen goed terechtkomen. Van een maatschappelijke bestemming als kerk en informatiecentrum, krijgen de materialen in de watertoren opnieuw plek in een gebouw met een maatschappelijke functie’, zo meldde de directeur in een interview op de officiële site van Kerkcebosch Zeist. Ook eigenaar Sital is blij dat alle materialen worden hergebruikt in het gebouw: ‘Mijn grote ambitie binnen dit project is om van de toren een circulair gebouw te maken door oude materialen een herbestemming te geven’ Daarnaast denkt hij dat vooral de producten die makkelijk zijn te bewerken, zoals de houtenspanten optimaal zullen worden gebruikt tijdens de verbouwing van de watertoren.

Sinds 2006 zijn de gemeente Zeist en woningcorporatie ‘Woongoed Zeist’ al bezig om een duurzaam en vernieuwd Kerckebosch te creëren. In totaal worden er tussen de achthonderd en duizend nieuwe duurzame huur- en koopwoningen gerealiseerd. Daarnaast worden er duurzame voorzieningen aangelegd zoals het duurzame ‘energieplein’,waar kinderen 100 procent schone energie kunnen opwekken, door te fietsen op de ‘WeWatt-bike om bijvoorbeeld hun telefoon op te laden.