Vorige week veraste Slot Zeist met de eerste editie van het Lichtkunstfestival. Na tien dagen zit het evenement er alweer op. Projectmanager Meggie van Dijk kijkt tevreden terug.

Meggie vertelt: “Ik denk dat we een hele goede eerste editie hebben gehad. We hebben een mooi aantal bezoekers mogen verwelkomen. En het weer zat gelukkig ook erg mee. De bezoekersaantallen waren per dag wel erg verschillend. Zo waren met name de maandag, dinsdag en woensdag erg rustig terwijl het op vrijdag en in de weekenden juist weer enorm druk was. Dat was wel opvallend, want de producent vertelde ons dat de bezoekersaantallen in de meeste steden elke dag wel een beetje hetzelfde waren.”  

Reacties 

Slot Zeist kreeg van alle kanten positieve reacties op het festival. “De meeste bezoekers waren enorm aangenaam verrast”, vertelt Meggie. “We kregen hele uiteenlopende reacties, maar mensen waren vooral erg verrast dat er zoveel mogelijk is met lichteffecten. Kunst is uiteraard iets persoonlijks, dus iedereen zal er wat anders van vinden, maar de meeste bezoekers waren erg enthousiast.”  

Negatieve reacties hoorde Meggie weinig. “Een aantal ouderen vonden de route nog wat te donker en daardoor een beetje eng. Sporadisch hoorden we dat mensen de route wat te kort vonden, maar dat was vooral omdat ze het zo mooi vonden dat het nog wel wat langer mocht duren.” 

Volgend jaar 

Over een eventuele volgende editie kan Meggie nog niet zoveel zeggen. “We gaan volgende week evalueren, maar we hebben nog geen besluit genomen over een tweede editie. Mocht die er wel komen, dan zijn er in ieder geval vast wat verbeterpunten die de organisatie mee zal nemen. Want gedurende de week kwamen ze erachter dat nog niet álles geregeld was. “Met name de routeverlichting hebben we nog wat aangevuld, zodat mensen beter konden zien waar ze liepen.. En de route zelf is ook wat aangepast, want veel mensen sloegen het stuk aan de achterkant van het Slot vaak over.” Meggie heeft hier wel een verklaring voor. “We hadden voor deze editie ook niet zo heel veel voorbereidingstijd, we wisten pas in november dat we dit gingen doen. Dan is het niet zo gek dat je nog dingen tegenkomt die je in de voorbereiding bent vergeten.”  

Hoogtepunt 

Een persoonlijk hoogtepunt voor Meggie? Daar moet ze even over nadenken. “Ik vond het heel leuk dat er zoveel kinderen waren”, besluit ze. “Het was ook wel ons idee om het festival te richten op zowel jong als oud, maar het is met een thema als kunst nog best een uitdaging om de jongere doelgroep te trekken. Het pakte gelukkig heel goed uit.