Het Nederlands Kampioenschap Survivalrun zal dit jaar op zondag 18 maart plaatsvinden in Zeist. Ruim 250 vrijwilligers zullen helpen bij de wedstrijd. Het is voor het eerst dat er in Zeist een Nederlands kampioenschap van deze sport wordt gehouden.

Liefhebbers voor de wedstrijd kunnen zich aanmelden op de site van “Survivalrun Zeist”. Maximaal 1.100 mensen kunnen zich inschrijven voor de wedstrijdcategorie. “We verwachten dit ook zeker vol te krijgen”, laat Niels Koning weten. “Er zijn nog steeds plekken vrij voor de wedstrijdcategorie, waaronder het Nederlands kampioenschap ‘Korte Survivalrun’. Als er op 4 februari (zes weken voor de start) nog plekken over zijn, zullen wij meer plekken vrijgeven voor de recreatieve ‘runs’. Mensen die hieraan mee willen doen, kunnen zich alvast bij ons melden en op de wachtlijst geplaatst worden.”

In princiepen kan iedereen meedoen aan de wedstrijd, maar om echt mee te doen aan het NK heb je wel een wedstrijdlicentie nodig van de survivalbond. “Een licentie krijg je wanneer je kunt bewijzen dat je diverse kwalificatiewedstrijden hebt uitgelopen, zoals de recreatieve achtkilometerrun in Zeist”, legt Koning uit. “Als recreant kun je je dus inschrijven voor de recreatieve runs. Bij deze wedstrijden wordt de uitvoering van de hindernis versimpeld, waardoor het voor iedereen beter te doen is. Het blijft natuurlijk wel zwaar”.

Survivalrun is een groeiende sport die ook in Nederland steeds populairder wordt. Er bestaan momenteel al vijftig survivalverenigingen in ons land. Het eerste doel van de wedstrijd is dan ook niet om de sport populairder te maken. Koning vertelt: “Het doel van de Survivalrun Zeist is om mensen van jong tot oud te enthousiasmeren om buiten lekker sportief bezig te zijn en survivalrun is daar een ideale sport voor.”

Naast de “Korte Survivalrun”, die in Zeist wordt georganiseerd, kent het NK nog twee andere klassen: “Midden Survivalrun” en “Lange Survivalrun”. Het NK Midden Survivalrun werd al eerder gehouden op 26 november 2017 en het NK Lange Survivalrun zal op 3 juni in De Knipe worden gehouden.