“Amma is daar dan drie dagen en wat zij dan vooral doet is mensen omhelzen.” Dit klinkt misschien vreemd, maar voor veel mensen het omhelzen van Mata Amritananda Mayi, kortweg Amma, een bron van hoop en inspiratie. Amma wordt in India gezien als een Mahatma, een grote ziel. In Zeist staat het Amma centrum van Nederland. Rond 2009 vroeg Amma de Vrienden van Amma Nederland om ook hier een centrum te bouwen. Jandirk Veenstra is de voorzitter van deze organisatie en legt uit wat er zo bijzonder is de vrouw.

De keuze waar het centrum zich ging vestigen is gevallen op Zeist en bijvoorbeeld niet op Houten, waar het bezoek van Amma aan Nederland altijd plaatsvindt. Maar ook het centraal gelegen Utrecht werd niet gezien als een geschikte plek. “Zeist is een centraal gelegen plaats in Nederland. Houten is dichtbij, dat is praktisch. Ten derde heeft het ook met het aanbod te maken. We zijn op zoek geweest naar een locatie en dit was een optie die voldeed aan onze eisen. Het was voor ons betaalbaar en ook nog eens geweldig bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Hierdoor was de keuze makkelijk. Daarnaast heeft Zeist ook een historie met sociale organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming. Dus het past daar ook wel goed,” vertelt Veenstra. Utrecht was geen geschikte locatie, omdat er gezocht werd naar een pand met een groot stuk land eraan vast, dit was in de domstad onbetaalbaar.

Het Amma centrum in Zeist is een van de vele centra in de wereld. Bij München, Parijs, Anderlecht, Monaco, Zurich, Barcelona en Frankfurt zijn er ook plekken waar belangstellenden van Amma heen kunnen. Buiten Europa zijn er nog een paar centra in de VS en veel in India, het geboorteland van Amma. “Het is historisch zo gegroeid dat Amma een paar landen in Europa bezocht, waaronder Nederland. In die landen groeit daardoor ook weer de belangstelling voor Amma en is er ook draagvlak om zo’n centrum te starten.” legt Veenstra uit.

Amma komt één keer per jaar naar Nederland om hier vervolgens een paar dagen te blijven en mensen te omhelzen. Het programma in Houten trekt zo’n tien tot vijftienduizend mensen. “Amma is hier drie dagen en wat ze vooral doet is mensen omhelzen. Om ze zo te troosten en te inspireren en je wat minder op het materiële en wat meer op de waarden binnen te richten. Amma zegt soms grappend: ‘Jullie hebben heel goed geleerd om buiten de airconditioning alles te laten verkoelen, maar binnen is er niks wat daarvoor zorgt.’ De emoties, de boosheid, de angsten en de blijheid, dat volgt elkaar maar op in onze geest. Als je daar iets meer rust en balans in kunt vinden, heb je een meer uitgebalanceerd leven en word je uiteindelijk een leuker mens volgens Amma”, aldus Veenstra.

Veenstra is ontzettend onder de indruk van de energie die Amma heeft. “Ondanks dat ik de voorzitter van de organisatie ben en haar al twintig jaar ken, snap ik nog steeds niet hoe ze het doet. Amma is iemand die nauwelijks slaapt en eet. Zo’n programma in Houten begint ‘s morgens om tien uur de eerste dag, dan is er een half uur meditatie met Amma en daarna omhelst ze mensen, de een na de ander tot een uur of vier. Om half acht in de avond is zij er weer, dan houdt zij een lezing van een uur ongeveer. Hierna zingt zij nog een uur met haar musici om haar heen en om tien uur begint zij weer met mensen omhelzen en dat gaat door tot drie à  vier uur ‘s nachts. De volgende dag doet zij weer precies hetzelfde en de dag daarna weer. Maar die laatste nacht begint zij iets eerder, om zeven uur al en gaat zij door tot de volgende ochtend half negen. Zij gaat vervolgens gewoon de hele nacht door. Om vervolgens in de camper of auto te stappen en naar Parijs, Frankfurt of München te rijden en daar begint de volgende ochtend haar programma weer. Al probeer je als vrijwilliger wakker te blijven de uren dat Amma wakker is, dat lukt je al bijna niet. Maar Amma is iemand die met ontzettend veel plezier, energie en enthousiasme mensen blijft omhelzen.” Amma heeft wel iets te zeggen over waar die energie vandaan komt, Veenstra legt het uit: “Amma zegt: ‘ik loop niet op batterijen, ik ben aangesloten op de bron. Daar zijn jullie ook op aangesloten, alleen dat vergeten jullie.’ Amma’s oorsprong ligt bij het Hindoeïsme. En hier is de opvatting dat in alles een godsvonk zit, overal zit energie in. En Amma heeft iets aangeboord waardoor zij die energie altijd blijft houden.”

Voor Amma maakt het niet uit welk geloof je aanhangt, in haar organisatie zitten mensen met allerlei geloven. “Als een Katholiek iemand aan Amma vraagt om haar te helpen om een goed Katholiek te worden dan doet zij dat, ook als iemand een goed Moslim wil worden helpt zij daarbij. Hierbij gaat het erom terug te gaan naar de kernwaarde van het geloof.” Zelf is zij hindoeïstisch, “Je kan Amma’s hindoeïstische achtergrond zien als een culturele achtergrond, het gaat heel erg om de humanitaire waarden.”

Aan het Amma Centrum in Zeist wordt nog volop gebouwd. Drie jaar geleden zijn de werkzaamheden begonnen en de hoop was om rond deze tijd klaar te kunnen zijn, maar aangezien bijna alles op vrijwilligers draait duurt het langer dan verwacht. “Ja, het duurt inderdaad langer dan we vooraf hadden gewenst. Dit komt mede omdat je er vaak achter komt dat je toch niet de technische kennis hebt. Je kunt wel een hele hoop geld uitgeven en het door professionals laten doen, maar dan moet je dus veel geld uitgeven. Natuurlijk laten we de verbouwingen waar echt bouwkundig inzicht nodig is en de installaties aanleggen doen door professionals. Maar we proberen zoveel mogelijk te doen met vrijwilligers. We hebben al een prachtige tuin in ontwikkeling, we hebben bijna een hectare grond achter het pand en daar wordt nu een hele mooie natuurtuin aangelegd een soort van meditatietuin. Zo zijn we ook met een keuken bezig, die is bijna klaar.” Een eindplan is er wel, maar het bereiken hiervan kan nog wel even duren denkt Veenstra: “We hebben een idee hoe het er uit moet komen te zien. We willen een plek waar een aantal mensen als beheerder van het centrum kunnen wonen en waar mensen kunnen verblijven voor langere of kortere periode. Ik hoop dat het over drie jaar klaar kan zijn, maar ik durf het niet goed te zeggen. Dat dachten we dus drie jaar geleden ook. Nu besef ik wel dat dat heel optimistisch was.”