De bosbranden in Australië, we hebben er allemaal over gehoord. Al maanden branden een van de mooiste natuurgebieden in Australië af. Ophef in de media toont de afschuwelijke schade. Maar wat als Europa te maken zou krijgen met deze vreselijke natuurramp? Zou Nederland op de schaal van de natuurramp in Australië er dan nog zijn?

De ramp is momenteel van een zeer grote omvang. Het lijkt alsmaar erger te worden. Rond november ontstonden de eerste branden in de staat New South Wales. Volgens de eerste theorieën zou de droogte hiervan de oorzaak zijn. Experts bemoeiden zich daarom ook met de discussies. De branden zouden ontstaan door de natuurlijke oceaanschommeling en opwarming van de aarde. Echter later in het nieuws gaat het verhaal rond dat het mogelijk aangestoken is. Verschillende media denken dat het door een sigaret of joint gaat. Het onderzoek loopt nog altijd en de definitieve oorzaak is nog niet vastgesteld. Het maakt mij boos dat het mogelijk aangestoken is door de mens.

Cijfers
Australië Heeft een oppervlakte van 7.692.024 km², een groot land dus. Momenteel is er 8,4 miljoen hectare bos afgebrand. Dit is ongeveer Nederland en België bij elkaar. En dat is niet het enige drama. Er zijn al 24 mensen gestorven zijn, waarvan drie vrijwillige brandweerlieden. Ook zijn er nog steeds mensen vermist en op de vlucht geslagen. Honderden huizen zijn verwoest. En waar mijn hart van breekt, zijn de omgekomen dieren. Met pijn in mijn hart moet ik jullie vertellen dat er naar schatting momenteel een miljard dieren zijn omgekomen.

De bosbranden van Australië op de schaal van Europa.
Foto: Twitter, Mikko_ Neuvo

Als Europa werd getroffen
Twitter-gebruiker Mikko Neuvo uit Finland deelde een verbazingwekkend bericht over Europa. Zoals eerder gezegd heeft Australië een oppervlakte van 7.692.024 km². Europa daarentegen 10.180.000 km². Neuvo plaatste een kaart van Europa met daarover heen Australië. Je ziet Australië in haar rampsituatie. Als Europa werd getroffen door dezelfde brand als in Australië, was Nederland voor een groot deel in rook opgegaan. Neuvo deelde deze kaart om de lezer een beter beeld over de situatie te geven.

Uitgestorven dieren of niet?
Of er daadwerkelijk al dieren zijn uitgestorven is een lastige vraag. Australië staat voornamelijk bekend om de kangoeroes en koala’s. Je ziet de dieren vaak terugkomen in de media. Sommige diersoorten worden bedreigd met uitsterven, zoals de buidelmuis. Dit soort leeft eigenlijk alleen op het op Kangaroo Island, aan de zuidkust van Australië. Hier zijn de branden momenteel het ergst. De buidelmuis heeft een belangrijke rol in het ecosysteem, die er waarschijnlijk niet meer is.

Andere dieren, die aan de brand zijn ontsnapt, krijgen het moeilijk. Hun leefgebied is waarschijnlijk verwoest, daarom sterven vele door een voedseltekort. Andere redenen waardoor dieren overlijden, is ook het inademen van de rook of het feit dat ze fatale brandwonden hebben opgelopen.

Wat doet Zeist?
Ik ben best benieuwd wat de Zeistenaar van de rampsituatie vindt. Het valt mij al een tijdje op dat de Zeistenaren hun kennis, mening, trots en vragen via Facebook delen. Daarom heb ik via de Facebookgroep ‘Zeist’ een vraag gesteld. Mijn vraag ging als volgt: “Zijn er mensen die iets organiseren voor de bosbranden in Australië?” De antwoorden op deze vraag waren erg verschillend. De gemiddelde Zeistenaar toont zijn emotie door het delen van berichten die leiden tot een donatie. Sommige Zeistenaren tonen hun medeleven door middel van verbazing. Ze vinden het oneerlijk wat er gebeurt in Australië. In het speciaal Joey Snijders. Hij staat op zijn eigen manier stil bij Australië, hij brandt een kaarsje voor de situatie en maakt ook geld over. Ik kan daarom wel concluderen dat de meeste Zeistenaren graag willen helpen door middel van een donatie.

Afgelopen maandag werd het gironummer 5125 geopend. Zo heeft het Rode Kruis al 454 duizend euro opgehaald. Bij WNF is al ruim een half miljoen euro opgehaald. In totaal heeft Nederland bijna een miljoen euro ingezameld voor de branden in Australië. Hier dragen de Zeistenaren waarschijnlijk ook hun steentje aan bij, maar iets georganiseerd binnen Zeist, hebben ze niet. Je kunt nog steeds doneren via giro 5125.