De serie Glee is uitgekomen op Netflix.
Dit zorgt er voor dat de serie open staat voor een hele nieuwe fan basis.
Of ik denk dat Glee bij deze nieuwe kijkers ook zo’n succes gaat worden lees je nog.

De serie kwam uit in 2009 en groeide zijn ‘fanbase’ in grote getallen in slechts één seizoen.
Glee werd uitgezonden op Fox van 19 mei 2009 tot 20 maart 2015 en werd door miljoenen leuk gevonden.
Het werd gezien als een ode aan alle ‘geeks’ en ‘nerds’ die tot dan alleen in series of films verschenen om een beetje komedie aan een verhaallijn toe te voegen.

De serie draait om een groep tieners van erg verschillende achtergronden die stuk voor stuk de middelbare school proberen te overleven, ieder met zijn of haar eigen obstakels. De verhaallijnen gaan gepaard met de vele muzikale nummers die door de afleveringen verspreid zijn..

Je hebt Kurt, die homo is, maar zichzelf nog niet geaccepteerd heeft.
Je hebt Rachel, een Joods meisje met grote ambities, maar wiens omgang met klasgenoten nog ruimte voor groei heeft.
Quinn is hoofd-cheerleader en worstelt met een onverwachte zwangerschap.
Artie zit in een rolstoel en Mercedes heeft grote dromen, maar geen idee hoe ze die moet bereiken.

Deze tieners worden samengevoegd in een ‘show choir’, of zanggroep, door Will Schuester, de Spaans leraar. Will zat vroeger op de zelfde school en heeft toen ook in een zanggroep gezeten. Met twijfel en onzekerheden in zijn eigen leven en een drang naar nostalgie blaast hij de ‘New Directions’ (naam van de zanggroep) een nieuw leven in.

De serie was in 2009 een revolutionair idee, omdat het een serie was die populariteit niet als het belangrijkste streven in ‘high school’ liet zien.
Het is gecentreerd rondom een groep ‘outcasts,  wat maakt dat de show voor een hele boel mensen herkenbaar was.
Dit zorgde vooral voor een groot succes, omdat er in de tijd dat Glee voor het eerst op tv kwam nog niet veel representatie van verschillende groepen mensen, of minderheden, te zien was op tv.
Ook spot de show op zijn eigen satirische manier met de sociale ladder (of de populariteitsladder) in de samenleving en op de middelbare school, wat de sociale kritiek die de show levert makkelijker te ontvangen en verwerken maakt.

Of Glee de tweede keer net zo’n groot succes wordt bij het nieuwe publiek weet ik niet, omdat we shows die gebaseerd zijn rondom buitenbeentjes nu steeds vaker zien. Wat maakt dat die invalshoek van de serie niet meer nieuw of spannend is.
Ook zijn er tegenwoordig meer shows die musical afleveringen maken, al is dit bij Glee wel elke aflevering.

Ik denk dat het voor de mensen die Glee keken toen het nog op tv kwam erg leuk gaat zijn om het nu weer een keer te kunnen ‘binge-watchen’, terwijl het voor een nieuw publiek waarschijnlijk de zoveelste show over tieners met drama die de middelbare school proberen te doorstaan zal zijn.
Wel kan het aantrekkelijk zijn voor nieuwe kijkers omdat de representatie van mensen met verschillende achtergronden erg hoog is in Glee. Aangezien er nog steeds niet al te veel series zijn die een volledig representatieve cast hebben, hoewel Netflix originals daar vaak wel voor een groot deel aan voldoen.