‘Ik ga voortaan zo veel mogelijk vegetarisch koken, geen vlees én geen vis meer’. Dat was een uitspraak die mijn moeder deed op een doodgewone doordeweekse avond, enorm opgewonden. De lach op mijn gezicht, die ik had omdat ik ein-de-lijk thuis was van school, trok weg. Een angstaanjagende ‘Sorry?!’, volgde.

Iedereen heeft het erover en iedereen heeft zijn eigen mening. Vegetariër worden. Waarom zou je dat eigenlijk doen? Is het beter voor de wereld? Is het beter voor jezelf? Is het juist gezond? Of juist ongezond? Een hoop vraagstukken die steeds meer mensen in twijfel trekken. “Vegetariërs, wat zijn dat nou voor een mensen? Wij als mens zijn toch niet geboren als konijnen?” Deze uitspraak, van een licht aangeschoten man in een café, herinner ik mij nog als de dag van gister. Ik ben het hier echter niet helemaal mee eens. Niet iedereen hoeft vegetariër te worden en vlees hoeft zeker niet verboden te worden, maar als wereld zijnde, moeten we hier wel over nadenken. De negatieve effecten op het milieu, de hoge CO2 uitstoot, de verhoogde druk op de bio-industrie en de dieronvriendelijkheid wegen onderhand niet meer op tegen een stukje vlees.

‘Game Changers’

Na het zien van de documentaire ‘Game changers’ voelde ik mij verplicht na te denken over de gevolgen van vlees eten. Er zitten zo ontzettend veel nadelen aan het eten van varkensvlees, rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en noem zo maar op. Zo komen er enorm veel gassen vrij bij het produceren van vlees. CO2 is hierbij de grootste boosdoener, dit versterkt het broeikaseffect enorm. Ook is er voor één kilo vlees, wel vijf kilo plantaardig voer nodig. Vijf kilo! Dit kost ontzettend veel energie. En wat dacht je van al die miljoenen dieren die elke dag geslacht worden, dat is nog het ergste. Hun hele leven opgepropt in een klein hok, veel te krap op elkaar. Vervolgens worden ze op een gruwelijke manier geslacht, omdat er zoveel individuen op de wereld smachten naar een stuk vlees op hun bord. Ook ik.

Menselijk lichaam versus carnivoor

Ons lichaam is er niet voor gemaakt om vlees te eten. Het is er zelfs niet eens echt geschikt voor. Mensen hebben namelijk helemaal geen scheurkiezen, ons gebit bestaat volledig uit vlakke kiezen. Dit zal je niet gauw zien bij een echte carnivoor. Ook ons verteringsstelsel wijst erop dat we niet gemaakt zijn om vlees te verteren. Ons darmkanaal is ruim zes meter lang, terwijl het verteringsstelsel van een carnivoor nog geen twee meter lang is. Ons lichaam verteert het vlees veel te langzaam, en dat is niet gezond. Kortom, ons lichaam is er ook zeker niet op ingesteld zich als volledige carnivoor te gedragen.

Wetenschappelijk onderzoek

Ook is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het is wetenschappelijk bewezen dat je aders dicht slibben door diverse vleesproducten. Dit heeft een negatief effect op de bloedtoevoer naar je aders. Ook is gebleken dat diverse kankersoorten veel minder voorkomen bij vegetariërs dan bij vleeseters.

Op het begin dacht ik dat het vrij gek zou zijn als wij thuis elke dag vegetarisch zouden eten. Na er goed over na te hebben gedacht en iets verder te hebben gekeken dan alleen te luisteren naar het véél te enthousiaste verhaal van mijn moeder, gaf ik het een kans. Ik begon met goede moed aan een bord vol linzenspaghetti met spinazie en vegetarisch gehakt. Verdomd, ik moet toegeven, dit is het zeker waard. “Oké mam, ook die cannelloni met vegetarische spekjes en ricotta was heerlijk. Ik ben om.”