Loopt u wel eens door een winkelstraat vol met lege winkelpanden? Als we diverse media moeten geloven, is de kans dat dit u overkomt aanzienlijk groter geworden in de afgelopen tien jaar. Ruim 11 procent van de winkels is niet meer terug te vinden, maar klopt dit wel? En is de situatie in Zeist hetzelfde als in heel Nederland?

Van wie komt de claim?
Verschillende nieuwsmedia, waaronder: BNR Nieuwsradio, RTLZ en De Ondernemer publiceerden afgelopen week artikelen over het verminderde winkelaanbod. Ook Trouw zette een artikel online. In tegenstelling tot de andere sites stond er bij Trouw in de kop dat het fysieke winkels betreft. Bij BNR, RTLZ en De Ondernemer werd dit pas in het intro benoemd.

Ze verwijzen allemaal naar dezelfde bron: het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS is een overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het publiceren van betrouwbare en samenhangende statistische informatie. Over het algemeen is het een zeer betrouwbare bron.

Is het juist?
Het is niet makkelijk te achterhalen met welke cijfers het CBS heeft gerekend. In hun eigen artikel gaven ze aan dat Nederland in 2010 ruim 97 duizend fysieke winkelvestigingen telden en in 2019 nog maar een krappe 86 duizend. Ze geven aan dat onder andere tankstations, apotheken, markthandel en straatverkoop niet in de berekening zijn meegenomen. Wanneer je deze categorieën uitsluit in de lijst, blijft het onderstaande rijtje over.

Met een vlug rekensommetje kan je het exacte aantal winkels uitrekenen van 2010 en 2019: respectievelijk 99.080 en 88.185. Als je de vermindering uitdrukt in percentages komt daar een percentage van 10,996 uit. Hieruit blijkt dus dat het niet ‘ruim’ 11 procent is, maar ‘bijna’ 11 procent.

Waar het grootste verschil in zit, is bij het woord ‘fysiek’. Er is namelijk een groot verschil tussen de ontwikkeling van de fysieke en online winkels. Het aantal webwinkels is namelijk verdrievoudigd in de afgelopen tien jaar.

Eindoordeel
Bij BNR, RTLZ en De Ondernemer schieten de koppen te kort, omdat het woordje ‘fysiek’ mist. Alhoewel ze het vervolgens wel melden in het intro. De grootste slordigheid is de ‘ruim’ 11 procent. Dit hoort ‘bijna’ 11 procent te zijn. Het CBR heeft de getallen iets te slordig afgerond, waardoor er een klein verschil ontstaat in de percentages.

Maar hoe zit het in Zeist?
In het jaar 2009 telde Zeist 511 verkooppunten. In 2018 is dat aantal al gedaald tot 471 verkooppunten. Het blijft niet alleen bij een vermindering van het aantal verkooppunten, maar het heeft ook gevolgen voor het straatbeeld. Een aantal van deze potentiële winkelpanden staan namelijk leeg. Landelijk wordt er verwacht dat in de komende jaren 20 tot 25 procent van de detailhandel definitief verdwijnt uit het straatbeeld. Als dit ook in Zeist het geval is, verdwijnen er nog ongeveer honderd winkels in het centrum. Dit is allemaal te lezen in het rapport ‘Centrum als de ontmoetingsplek van Zeist’.