Het Zeister Mannenkoor is 16 januari begonnen met de voorbereidingen voor het Russische concert dat plaatsvindt op 18 april. Het Evangelische Broedergemeente Zeist zal zich die avond wanen in Russische sferen. Dirigent Arie Perk vertelt er meer over.

‘We zijn vorige week gestart en het was een groot succes. Er zijn namelijk veertien nieuwe leden bijgekomen. Hiervoor hadden we al een ontzettend groot mannenkoor bestaande uit ongeveer 78 leden. Dat is uitzonderlijk veel voor een mannenkoor. Het aantal van deze koren is namelijk flink gedaald in de afgelopen jaren, maar in Zeist gaat het vooralsnog erg goed.

Desondanks hebben we dit koorproject bedacht om het ledental op peil te houden. Dit is niet het eerste koorproject waar we mee bezig zijn. Vijf jaar geleden hadden we bijvoorbeeld een Beatles-project. Daar hebben we toen ook leden aan overgehouden. Elke man mag zich aanmelden voor het project. We houden de drempel laag, maar in de praktijk is het wel zo dat bijna iedereen die belangstelling toont, koorervaring heeft. Dat is nu ook het geval. Van de veertien nieuwelingen zijn er maar twee bij die nog nooit in een koor hebben gezongen.

Als dirigent zijnde heb ik wel inspraak. Alle nieuwe leden krijgen wel een zangtest om te kijken of ze mee kunnen zingen. Uiteindelijk was er maar een iemand bij die ik heb moeten teleurstellen.

De nieuwelingen hebben allemaal een welkomstpakket ontvangen. Erevoorzitter en koorlid Lots van der Horst heeft dat goed geregeld. Ze kregen allemaal een map met alle muziek die we gaan zingen, een cd van het koor, een notitieblokje en potloodje om aantekeningen te maken en natuurlijk een zakje met zuurtjes, mocht je een hoestaanval krijgen. We kunnen stellen dat de eerste ontmoeting zeer positief was.

Gedurende het project zingen we de helft van de liedjes in het Russisch. Het is wel allemaal fonetisch genoteerd gelukkig, want dat cyrillische -sɪˈrɪlɪs- schrift haal je natuurlijk geen wijs uit. Meestal zoek ik op YouTube nog Russische koren op die hetzelfde liedje zingen en probeer ik zo achter de uitspraak te komen. Of ik vraag een Russische pianiste van een ander koor van mij om hulp. Het is even een klus, vooral voor de nieuwkomers, maar het lukt uiteindelijk wel.

Het Zeister Mannenkoor is een uitstekende organisatie, daar kan menig bedrijf nog wat van leren

Het project eindigt op zaterdagavond 18 april. We zingen dan zestien liederen, waarvan de helft Russisch en de helft opera. We worden begeleid door onze vaste pianiste: Danielle Kok. De Russische soliste Victoria Pankratova zingt zes liedjes met het koor mee en verzorgt ook twee intermezzo’s. Het wordt een avond met een flink programma. Het wordt heel leuk.

Trouwens, het Zeister Mannenkoor is echt een uitstekende organisatie, daar kan menig bedrijf nog wat van leren. Onze bibliothecaris Jan Verdonk doet bijvoorbeeld ook ontzettend veel voor het koor. Hij is niet alleen bibliothecaris, maar hij verwerkt ook alle partituren (het volledige overzicht van een muziekstuk) zo dat de leden dat per mail thuisgestuurd krijgen. Dus dan zie je op je mail een partituur verschijnen met een bijbehorend geluidsbestand. Met dat bestand kunnen de mannen hun eigen partij oefenen. Bij het Zeister Mannenkoor is alles fantastisch geregeld.’