Elk najaar houdt de Stichtse Vrije School in Zeist een goededoelenactie. Dit jaar is de actie opgezet voor een bijenbos, een bijenbos is een bos met planten, bomen en struiken waarin bijen zich thuis voelen. Het bos zal worden aangelegd rond het voormalige sluisje in de Grift.

Doordat de internationale beweging van vrije scholen dit jaar honderd jaar bestaat worden er over de hele wereld bomen geplant om dit te vieren. Dit vertelde Rimbert Moeskops, docent van de Stichtse Vrije School aan het AD. De gemeente Zeist heeft een gebied van een hectare, dat rond de Koppelsluis ligt vrijgegeven om het bijenbos aan te gaan leggen.

Basisschool de Sluis is gevestigd naast het bijenbos en wil dan ook graag meewerken aan de actie. Ook de leerlingen zien dit plan zeker zitten, zij mogen mee gaan helpen met het aanleggen van het bos. Yvonne (42), moeder van een leerling van de Sluis: ”Sinds mijn kind heeft gehoord van dit plan praat hij er bijna elke dag wel over. Hij heeft heel veel zin om aan de slag te gaan met het planten van dingen, dit doet hij thuis ook altijd graag dus het is super dat dit nu ook op school een beetje kan.” Niet alle leerlingen zijn even enthousiast over het plan: ”Ik hou niet zo van vies worden en ik vind bijen ook heel eng, maar misschien is het samen met mijn klas wel leuk om te doen.”

Ook het Zeister Historisch Genootschap ziet het plan wel zitten. Kees Kort, lid van het genootschap aan bijenoase.nl: ”Wij vanuit de cultuurhistorie zijn bezig met de geschiedenis van de plek en dat proberen wij terug te brengen. Met de bijenoase ben je toch ook bezig iets nieuws te creëren, ik vind dat een hele goede combinatie. En dat we bijvoorbeeld van de sluiswachterswoning ook een plek voor de bijen kunnen maken, een soort bijenwoning.”

In het najaar van 2018 heeft de school met de goede doelenactie al 10.500 euro opgehaald, via andere wegen is daar nog 20.000 euro bijgekomen. Het totaalbedrag wat nodig is voor de aanleg van het bijenbos is 68.000 euro. De aanleg van het bijenbos zal in het najaar van 2019 beginnen.

U zelf kunt thuis ook de bijen helpen, dit kunt u doen door bomen of struiken te planten die nectar en stuifmeelleveranciers zijn, zij zullen de bijen voorzien van voedsel. Voorbeelden van deze bomen of struiken zijn: Lavendel, Els, Wilgen, Meidoorn, Linde, Esdoorn of Sleedoorn.

Heeft u tips, vragen en/of opmerkingen voor de redacteur? Stuur een mailtje naar: britt.vanputten@student.hu.nl