Voor onze serie met restaurant- en terrassentesten hebben wij deze week ons testteam richting "Brasserie Slot Zeist" gestuurd.

Het was een druilerige dag in Zeist en we besloten om voor de terrassentest naar een van de mooiste locaties in Zeist te gaan, Slot Zeist. Het oude zeventiende-eeuwse slot, gebouwd voor Willem Adriaan van Nassau, heeft een brasserie. Reden genoeg om in dit stukje grandeur iets te gaan eten en drinken.

Bij binnenkomst worden wij vriendelijk ontvangen door de twee serveersters die aan het afwassen zijn. Wij gaan op zoek naar een tafeltje, wat vrij makkelijk is omdat rustig is in de brasserie. Al snel nadat we een plek gevonden hebben duurt het minder dan een minuut voordat de vriendelijke bediening vraagt of we iets willen drinken. Het is half twee en bestellen een koffie en een chocolademelk. Na 6 minuten kunnen wij beginnen aan onze keurig aangeklede koffie en chocolademelk, beide met een koekje geserveerd.

Nu we ons drankje hebben nemen we de tijd om de ruimte in ons op te nemen. De brasserie bestaat uit twee ruimtes en een terras. Het heeft een hoog, houten plafond waardoor het extra ruim lijkt. Hierin schuilt ook een nadeel: er heerst een vervelende echo. Hierdoor lijkt het er rumoerig, terwijl het er op deze woensdagmiddag rustig is. De hoge muren worden gesierd met hoge ramen, waardoor er veel natuurlijk licht is. Jammer is wel dat het interieur hiermee botst; de roze stoelen en nephouten tafels vloeken met de stijl van de ruimte. De hygiëne is wel subliem, het is super schoon ook op de toiletten. Buiten is er veel plek met uitzicht op de voorkant van Slot Zeist en er staan grote parasols.

De spotverlichting verlicht de werken van kunstenaar Audrey Erbany, waarvan de schilderijen aan de muur prijken: eigenlijk lunchen we in middenin een expositie. Deze kunstwerken kunnen worden gekocht: op alle tafels ligt een prijslijst van de schilderijen, wat varieert van 295 euro tot 1750 euro. Verderop in Slot Zeist is er trouwens een andere tentoonstelling: ”Ik zie je zo graag”, van kunstenaar Wouter Stips. Een bezoek aan deze blije tentoonstelling is natuurlijk goed te combineren met een lunch bij de brasserie.

Na een tijdje komt de serveerster naar ons toe en vraagt of wij ook iets willen eten. Na het bekijken van de kaart bestellen wij ‘Appelgebak’ en ‘2 Kroketten met brood’. Na een minuut of acht wachten krijgen we het bestelde eten op tafel. Het appelgebak valt tegen, voor €4.25 verwacht je toch iets meer dan een klein koud taartje. Het gebakje geeft een droge nasmaak en het idee dat zo uit de koelkast komt. Daarentegen zien de kroketten op brood er goed uit, er ligt zelfs nog wat frisse salade naast. Na deze lunch verorberd te hebben kijken we de kaart nog even door of we eventueel nog iets nemen.

Qua dranken zijn er twee dingen die ons gelijk opvielen, de zelf-geïmporteerde wijn en het Slot Bier op Seyst. Vooral het bier vonden wij interessant en hebben daar ook naar geïnformeerd. Het bier wordt gebrouwen voor het slot en zit ook in een Slot Zeist flesje. Een leuke toevoeging van het bierassortiment die uit Heineken, Amstel, Affligem en het Utrechtse De Leckere bestaat.

Het leeghalen van de tafel gebeurt ook met een glimlach van de serveersters. Dan is het tijd om te betalen, hiervoor moeten we naar de voorruimte van het restaurant. Op de toonbank staan nog wat pepermuntjes om eventueel mee te nemen, handig om het verdriet om het appelgebak mee weg te werken. Een kleine positieve kanttekening bij de rekening is wel dat vanaf het moment dat we op de kaart keken tot aan het krijgen van de rekening het appelgebak €1,25 goedkoper is geworden. Op de kaart stond €4.25 maar uiteindelijk op de bon is er €3.50 van gemaakt.

Al met al een werkelijk prachtige locatie op een goed bereikbare plaats in Zeist. Zeer vriendelijk, gastvrij en snel personeel. Het grootste minpunt is voor ons uiteindelijk de inrichting. De inrichting omdat het jammer is dat ze in het interieur niet de grandeur van Slot Zeist hebben meegenomen maar daarentegen voor een pseudo-Ikea stijl zijn gegaan. Voor de rest op het kleine appelgebakje na hebben wij niks te klagen over Brasserie Slot Zeist.

Heeft u tips, vragen of opmerkingen? Stuur dan een mailtje naar daan.verkuil@student.hu.nl of bas.ouwerkerk@student.hu.nl