Zeist - De door klimaat gefascineerde Hans Snel heeft maandagavond in de weggeefwinkel in Vollenhoven, de tweede van een in totaal drietal dezelfde, workshop gegeven. In de workshop ‘Omlaag die energierekening’ vertelde Hans Snel hoe je door aanpassingen in gedrag geld kan besparen en gelijktijdig het milieu kan helpen. ‘De energierekening verlagen is één, maar laten we ook het milieuaspect niet vergeten’, aldus Hans Snel.

In de kleine zaal van de weggeefwinkel kwamen enkele buurtbewoners bij elkaar om meer te leren over verduurzaming van je woning. De avond begon met een kennismakingsronde, waarin iedereen zich kort voorstelde en vertelde welke maatregelen er, op het gebied van verduurzaming, binnenshuis al waren genomen. Iedereen sloot zijn verhaal af met een doel wat ze nog wilde bereiken. Alle aanwezigen waren al aardig op weg met de verduurzaming. Zo vertelde buurtbewoonster Dorien dat ze slechts één kilowattuur (kWh) aan stroom verbruikt per dag. Om een beeld te schetsen: dit verbruikt een koelkast al aan stroom binnen twee uur tijd. Ook Desiree vertelde dat ze haar energierekening al heeft verlaagd. Ze heeft alle gloeilampen al vervangen door ledlampen en heeft ze ook gedeeltes van haar appartement laten isoleren.

De energierekening verlagen is zeker een goed antwoord op deze vraag, maar laten we ook het milieuaspect niet vergeten.

Waarom energie besparen?:
Na de kennismaking begon Hans Snel zijn verhaal met de vraag: ‘waarom energie besparen?’ De bezoekers kwamen vooral tot de conclusie dat het voor hen belangrijk was om hun energierekening te verlagen. Snel gaf als aanvulling hierop: ‘De energierekening verlagen is zeker een goed antwoord op deze vraag, maar laten we ook het milieuaspect niet vergeten. We warmen of dit moment de aarde op en ik hoop jullie ook iets bewuster te kunnen maken over het gebruik van energie, om daarmee het milieu te sparen.’

Om te weten waarop je kan besparen, vertelde Hans Snel eerst hoe de energierekening precies is opgebouwd en waar het geld precies aan op gaat. ‘Uit onderzoek van Hier.nu en Energietrends.info blijkt dat 75 procent van ons gas opgaat aan de verwarming en dat 12 procent van onze stroom, binnenshuis, naar de koelkast gaat. Tips om het verbruik van deze energievreters te verlagen, is om diepvries producten in de koelkast te laten ontdooien. Zo creëer je een koude bron in de koelkast, die dan niet hoeft te koelen. Zet de verwarming is een keer wat lager en doe bijvoorbeeld een dikkere trui aan.’ Vervolgens toonde Hans aan de hand van landelijke gemiddelde energieverbruik, het verbruik voor verschillende type woningen. De cursisten konden inzien wat de gemiddelde Nederlander voor gas en stroom betaalt. ‘Misschien kan je je niet helemaal vinden in deze verbruikscijfers. Dit komt door factoren die zorgen voor een afwijking van dat gemiddelde. Ben je bijvoorbeeld veel of weinig thuis? Ik werk thuis en daarom staat mijn verwarming vaker aan. En heb je veel of weinig apparaten met een stekker in huis? Het scheelt allemaal in kosten.’

Waar kan je op besparen?:
Tijdens de ‘energieslurpers’-quiz, moesten de cursisten een aantal door Snel geselecteerde verbruikers op een rij zetten. De bezoekers kwamen tot een aantal schokkende ontdekkingen. Bijvoorbeeld dat een tuinvijverpomp je al snel 450 euro per jaar kost. Na de quiz ging Snel daadwerkelijk beginnen aan de besparingstactieken. Hij begon met een aantal ‘grote klappers’ die een grote investering vereisen, maar wel heel veel rendement opleveren. Bijvoorbeeld het aanleggen van zonnepanelen of het laten isoleren van de vloer en de muren. Naast deze aanpassingen kan je ook al snel 10 procent besparen op energieverbruik door aanpassing van gedrag op zes verschillende vlakken: verwarming, warm water, koelen en vriezen, koken, reiniging en verlichting. Zet je de boiler bijvoorbeeld uit als je op vakantie gaat? En zet je een tijdklok op je wifirouter die ervoor zorgt dat de router ‘s nachts uitstaat? Waardoor je niet voor de router betaalt terwijl je slaapt. Het waren enkele voorbeelden die Snel gaf tijdens zijn workshop.

We leven op de automatische piloot en dat maakt verandering ontzettend moeilijk.

Persoonlijke barrières: 
Snel sloot de workshop af met een aantal persoonlijke barrières waar je tegenaan kunt lopen. ‘Ons geheugen is beperkt. We kunnen slechts een aantal dingen op een dag onthouden en een aantal dingen op een dag uitvoeren. Daarnaast leven we heel erg op de automatisch piloot. Dat maakt verandering ontzettend moeilijk, omdat je echt bewust een periode lang dingen moet veranderen, voordat het in je systeem zit’. Ook vertelde hij dat de motivatie van alle gezinsleden cruciaal is. ‘Het is niet altijd makkelijk om pubers gemotiveerd te krijgen om duurzamer te leven, maar een oplossing kan zijn om ze af en toe een keer te belonen voor een duurzamere levensstijl.’ Als tip gaf Snel om één verandering per maand door te voeren, om zo iedereen gemotiveerd te houden en de tijd te nemen om gedragsverandering door te voeren.
Tot slot stelde hij iedereen de vraag: ‘Welke besparing ga jij morgen als eerste uitvoeren?’ De reacties waren wat verschillend, maar de grote eyeopener was voor iedereen om een tijdslot op de wifirouter te monteren, dat scheelt stroom die je toch niet gebruikt.

Mocht u de afgelopen twee sessies niet aanwezig kunnen zijn of wist u niet dat deze workshop gegeven werd, dan kunt voor de complete informatie van resterende workshops hier klikken.