Versmarkt Vollenhove opende op dinsdag 16 januari officieel haar deuren. Het is een initiatief van Sharon van Dop, initiatiefnemer van Samen in Zeist, in combinatie met lokale en ambachtelijke ondernemers.

Samen in Zeist is een lunch- en koffielocatie in Vollenhove waar alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Nu opent Samen in Zeist ook een versmarkt met hetzelfde concept. “We zijn geen dagbesteding. Je hebt organisaties als Abrona en daar komen mensen voor een dagbesteding, maar bij die mensen is vastgesteld dat ze niet geschikt zijn voor het gewone arbeidsproces. Ze zijn er de hele dag met elkaar bezig, ze krijgen ook geen salaris en zijn niet gewoon werknemers. En er zitten bij die groep mensen die misschien net aan de bovenkant zitten van de dagbesteding, maar toch niet geschikt zijn voor het reguliere werktraject. En juist die mensen willen wij hebben”, aldus Sharon.

In de versmarkt worden verse producten van Zeister kaasboer Henk Scheer, slagerij Van Dolder en Bakker Albert verkocht. Van Dop: “Die zijn erbij betrokken omdat we het er in eerste instantie hebben gehad over mensen die daar aan het werk willen. De bakker wil ook wel mensen aan het werk helpen, maar die heeft eigenlijk geen tijd. De slager precies hetzelfde, want die zijn hun eigen ding aan het doen. Toch ze vinden het wel leuk om mensen die al opgeleid zijn en voor 75% goed kunnen functioneren, om die verder te helpen. Dus toen zeiden we: ‘Nou, dit is ons initiatief, willen jullie meedoen?’ We hebben de beste bakker van Zeist, de beste slager, de beste kaasboer en op die manier vonden zij ook het een hartstikke leuk idee. Dat betekent dat we bij hen de spullen inkopen, dus we weten zeker dat het allemaal van goede kwaliteit is. Je kunt wel alleen maar leuk zijn en willen verkopen, maar je moet ook zorgen dat de kwaliteit goed is. Nou, daar helpen zij dan bij en dat betekent ook dat zij ons tips geven hoe we dingen nog beter kunnen doen, we hebben bij hun een dag meegelopen om te zien hoe het dan gaat in de winkel en waar we op moeten letten.”

Wethouder Marcel Fluitman opende afgelopen dinsdag officieel de versmarkt. “Dat was super leuk! Je kon je opgeven als je wilde komen en dat hadden heel veel mensen gedaan. Uiteindelijk waren er meer dan 200 mensen gekomen. RTV Utrecht kwam voor de radiouitzending en Slotstad Zeist was ook aanwezig, dus we hebben heel veel aandacht gekregen. Het was heel druk en gezellig. En nu het officieel open is kunnen we gewoon normaal aan het werk, dat is het belangrijkste,” aldus Van Dop.

Voor de versmarkt is er ook een crowdfundingsactie opgezet, omdat de versmarkt een grote investering is. “We moeten natuurlijk wel alle spullen kopen voor in de winkel en de verbouwing kostte ook veel geld. Het is betaald met geleend geld, en dat moet allemaal terugbetaald worden. En waarom doen we dat met crowdfunding? Omdat iedereen die dan meedoet, vaak mensen uit de buurt en omgeving, zeggen dat ze het een leuk initiatief vinden en komen dan bij ons kopen. Dat is natuurlijk wat we willen, iedereen moet hun verse broden bij ons halen.”

“Het loopt nu heel goed! We mogen niks klagen”, aldus een blije Van Dop.