ZEIST – Het Verzetsmuseum Junior op wielen, een rijdende tentoonstelling van waargebeurde verhalen die kinderen de risico’s van dictatuur, discriminatie en intolerantie bijbrengen, is afgelopen donderdag geopend door wethouder van Jeugd en Onderwijs, Laura Hoogstraten.

‘Dit is een mooie manier om onze verhalen te delen, zoals de kinderen in de tentoonstelling ook hun verhalen delen’, aldus Nikki Mousset, netwerkmedewerker bij Regio Cultuur Centrum Idea en een van de initiatiefnemers.

De tentoonstelling

Verzetsmuseum Amsterdam opende vijf jaar geleden de kindertentoonstelling ‘Verzetsmuseum Junior’. In de tentoonstelling gaan kinderen aan de hand van een opdrachtenboekje op zoek naar voorwerpen, foto’s en documenten, en de daarbij behorende verhalen. Kinderen leren doormiddel van de waargebeurde verhalen. ‘Veel kinderen die dagelijks last hebben van discriminatie komen niet snel in het museum in de binnenstad van Amsterdam. Daarom zijn we begin 2018 gestart met de ontwikkeling van het Verzetsmuseum Junior op wielen’, vertelt Yuri van der Horst, projectcoördinator van de tentoonstelling.

'Veel kinderen die dagelijks last hebben van discriminatie komen niet snel in het museum'

Dat het ontwikkelen van de mobiele tentoonstelling lastig was kan Van der Horst beamen: ‘Er was niet echt een blauwdruk voor. We moesten als museum een trailer kopen en dan moet je opeens weten wat het verschil is tussen een enkele of een dubbele as. We hebben veel samen moeten werken met experts buiten ons vakgebied. Gelukkig is het een succes. We hebben er zelfs over nagedacht om een tweede trailer te maken.’

Voorbereiding

‘Hiervoor werkte ik bij het Verzetsmuseum Amsterdam, dus ik wist dat dit op het programma stond. In samenwerking met meerdere betrokkenen zoals, het Kunsten Huis Zeist en het Geheugen van Zeist is er gekeken naar de planning voor aankomend jaar. Ik heb toen voorgesteld om de trailer ook naar Zeist te halen. Het is dit jaar extra belangrijk om aandacht te besteden aan dit onderwerp, omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Uiteindelijk is alles vanuit de gemeente gesubsidieerd, waar we heel blij mee zijn’, aldus Mousset.

'Het is dit jaar extra belangrijk om aandacht te besteden aan dit onderwerp'

De voorbereiding had veel voeten in de aarde. Nogal wat scholen in de omgeving Zeist hadden interesse. Binnen een week waren er zoveel scholen die zich hadden aangemeld dat er twee extra dagen zijn bijgekomen. Vierhonderd leerlingen bezoeken aankomende week de tentoonstelling. ‘Omdat er maar een halve klas tegelijk in de trailer kan, hebben we er een dubbele activiteit van gemaakt. De ene helft begint in de trailer en de andere helft maakt in het gemeentehuis onder begeleiding van een kunstdocent een vrijheidsvogel’, legt Mousset uit.

Bezoekers

Ook de leerlingen van groep zeven en acht van OBS WereldKidz Pirapoleon in Austerlitz zullen aankomende week een bezoek brengen aan de trailer. ‘Op 7 mei is het 75 jaar geleden dat Zeist werd bevrijd. De leerlingen maken hierover een tijdschrift. Deze tentoonstelling sluit daar heel goed op aan.’

De trailer bevindt zich voor het gemeentehuis en is alleen toegankelijk voor de scholen die zich hebben opgegeven. De tentoonstelling richt zich op kinderen van 9 tot 14 jaar.

Voor meer informatie over de tentoonstelling: klik hier