ZEIST - Ries Velema biedt 74 jaar na de Tweede Wereldoorlog villa Bene Sita te koop aan. Het gemeentelijk monument aan de Montaubanstraat wordt inclusief de onderduikplek en geluiddempende dekens verkocht. De familie van Riessen was de eigenaar van de villa aan de Montaubanstraat.

De villa werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als onderduikadres voor de Joodse Karl Georg Mazur en zijn vrouw Anna. Zij waren oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk. In mei 1940 kwam het Joodse echtpaar met hun zoon Peter in Zeist terecht. Ze hielden zich op verschillende adressen schuil tot ze in 1943 mochten onderduiken bij de familie terecht. Ze hielden zich op verschillende adressen schuil tot ze in 1943 mochten onderduiken bij de familie Van Riessen. Daar hebben ze tot hun dood gewoond.

De verborgen onderduikplek is tot op de dag van vandaag ongeschonden. De voormalige eigenaar is Ries Velema, kleinzoon van Van Riessen. Hij heeft de villa te koop aangeboden, met een vraagprijs van 1,1 miljoen euro. Velema en zijn broers hopen dat er een groot gezin intrekt, maar ze begrijpen het ook als iemand er een bed & breakfast of kantoor aan huis in begint, meldt hij De Gelderlander. Daarnaast hoopt Velema dat de nieuwe eigenaar de schuilplaats laat zoals het nu is. ‘Het is een ruimte die tot de verbeelding spreekt’, aldus Velema.

De villa staat aangeboden op Molenbeek.nl. Op de site staat kort geschreven over de schuilplaats; ‘In de Tweede Wereldoorlog is er op innovatieve wijze een extra ruimte tussen de verdiepingen gerealiseerd. Deze ruimte bood onderdak aan onderduikers en is volledig intact gebleven.’

 

Heb je tips, vragen of opmerkingen over dit artikel? Mail; nicolette.weideman@student.hu.nl