Na het vuurwerkspektakel met Oud en Nieuw is de rust wedergekeerd. Het is te zien dat er weer aardig wat vuurwerk afgestoken is: straten liggen vol afgebrande rotjes, vuurpijlen zijn verspreid over het fietspad te vinden en als je niet uitkijkt struikel je óók nog over een pot waar het siervuurwerk uitkwam. Waarvoor is dat vuurwerk eigenlijk nodig?

In Zeist werden veel maatregelen genomen om vuurwerkoverlast tegen te gaan. Inwoners konden tot 24 november bij de gemeente plekken aangeven die zij vuurwerkvrij wilden hebben. Hierdoor kon de gemeente Zeist een goede keuze maken bij het aanwijzen van vuurwerkvrije zones.

Ook was er een vuurwerkdetectiesysteem tijdens de donkere decembermaand om het grote illegale vuurwerk op te sporen. Met het systeem konden de knallen per dag met elkaar worden vergeleken, waardoor in het vuurwerk patronen ontdekt konden worden.

Verder gingen alle openbare prullenbakken dicht en mocht er natuurlijk alleen vuurwerk worden afgestoken tussen zes uur ’s avonds en twee uur ’s nachts.

Allemaal leuk en aardig dat vuurwerk, maar wie ruimt dan ’s ochtends de rommel op? Straten liggen bezaaid met de rotzooi van het vuurwerk; super slecht voor het milieu. Een beetje tegenstrijdig, vind ik. Met je elektrische auto tot net over de grens rijden, als de auto dat al redt zonder op te laden. En dan al het illegale vuurwerk kopen, afsteken en vervolgens niet opruimen.

Het vuurwerk moest afgeschaft worden. En voor de mensen die dan zeggen: ‘’Maar het is traditie.’’ Steek dan om twaalf uur een leuk beetje siervuurwerk af. En als het dan zo’n pot is, ruim hem dan op, dan struikelt niemand er meer over.