De meningsverschillen en oneindige discussies omtrent vuurwerk komen ieder jaar rond de jaarwisseling weer terug. De gemeente Zeist maakte deze week op haar site bekend dat zij voorbereidingen treft voor ‘feestelijk en veilig’ oud en nieuw. Door middel van vuurwerkvoorlichting op scholen probeert de gemeente de jongeren te motiveren om daar hetzelfde over te laten denken.

De gemeente schakelt de hulp in van organisatie Jongerenwerk, die met vier open deuren van tips komt aanzetten. De organisatie beveelt aan om: vuurwerk alleen af te steken met een aansteeklont en nooit met lucifers of een aansteker, geen brandbare kleding of kleding met een capuchon te dragen, rekening te houden met honden, katten en andere voorbijgangers en tot slot geen vuurwerk af te steken in de vuurwerkvrije zones. Naar mijn idee ligt het probleem hier helemaal niet, want dit zijn tips waar de ‘echte’ vuurwerkfanaten om moeten schaterlachen. Dit zijn tips die iedere ouder weet te vertellen rond de jaarwisseling. Ik denk niet alleen dat dit een overbodige investering is, ook pak je de verkeerde groep aan. Volgens mij ligt het probleem meer bij de jongeren die ieder jaar de buurt terroriseren met zwaar illegaal vuurwerk. Zo bedroeg de schade, in Zeist, na oud en nieuw in 2016 nog 22.000 euro. Het was het eerste jaar dat er vuurwerkvrijezones werden ingesteld en toch was er meer vandalisme gepleegd dan een jaar daarvoor. Burgemeester Koos Janssen sprak, in 2016, tegen RTV Utrecht over een onbegrijpelijk situatie. ‘Zoek bij het afsteken van vuurwerk een omgeving uit zonder kwetsbaar wegdek of straatmeubilair. En vooral: blijf gewoon van een ander en andermans spullen af’. Ook begin 2018 was het volgens vele Zeistenaren weer raak. Op de Facebookpagina ‘Zeist’ regende vuurwerk klachten gedurende de hele maand januari. Veel inwoners hadden last van de vuurwerkknallen die vaak in de avond te horen waren. Deze jongens ga je echt niet aanpakken met tips over hoe je vuurwerk moet afsteken. Jongeren krijgen een ongelofelijke kick van het opblazen en vernielen van spullen door middel van vuurwerk. Naar mijn mening zou je juist tegen deze groep harder moeten gaan optreden, duidelijke afspraken met stichting Halt maken, handhaving en Boa’s inzetten om deze jongeren op te sporen en op heterdaad te betrappen. De gemeente zegt op haar site dat zij beroemde afsteekplaatsen (hotspots) vaker zal laten controleren. Dit is dan wel een stap in de goede richting van de gemeente. Toch getuigd het van het feit dat de gemeente in een beginnende fase zit met de aanpak, omdat vuurwerkfanaten altijd een nieuwe oplossing vinden om ergens te kunnen afsteken. In mijn ogen gaat de gemeente met deze maatregelen vooral reageren op wat er gebeurd is, terwijl zij juist zou moeten preveniëren op wat er gaat gebeuren.

Het is goed dat gemeenten streven naar een veilige en feestelijke jaarwisseling. Enige voorwaarde is dan wel om innovatief op te treden tegen de relschoppers en vuurwerkhooligans die het feest helaas ook met zich meebrengt. Je moet jongeren door middel van regelgeving voor zijn en niet achter ze aan rennen om ze aan te pakken.