Bijna iedereen weet over de klimaatproblemen in de wereld en dat er snel wat gedaan moet worden om de aarde later nog leefbaar te houden. Maar toch geven veel Nederlanders aan dat zij niet willen dat Nederland moet meedoen met de ‘klimaatgekte’. Ze vragen zich dan ook vaak af waarom ze moeten betalen voor het klimaat, terwijl andere landen dat niet doen. Maar waarom moet Nederland juist het voorbeeldland zijn en niet wachten totdat andere landen iets aan de klimaatproblematiek gaan doen?

Geld

Investeren in innovatie en duurzame technieken leveren later ook weer geld op. Als Nederland ervoor kan zorgen dat we geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen, maar van bijvoorbeeld duurzame energie dan zal Nederland niet afhankelijk meer zijn van de sterk schommelende prijzen van deze fossiele brandstoffen. Ook kan Nederland het land worden dat de technieken voor duurzame energie verkoopt. Door bijvoorbeeld de meest energierendabele zonnepanelen te maken, zouden andere landen graag de techniek hiervoor, dan wel zonnepanelen zelf van Nederland willen kopen. Zo hoeven landen niet zelf het wiel opnieuw uit te uitvinden. Tenslotte kunnen ook investeringen in kleine researchlaboratoria groots uitpakken. De kleine researchlabs komen vaak met ideeën die zorgen voor grote veranderingen in de duurzame wereld.

Fake News

Een andere reden dat mensen niet in duurzaamheid willen investeren, is omdat zij de andere ‘feiten’ gebruiken als argument. Dit zijn feiten van onderzoekers die beweren dat er geen klimaatveranderingen zijn. Het probleem hiervan is dat meer dan 99 procent van de onderzoekers deze feiten niet erkennen en minder dan 1 procent wel. Een deel van die 1 procent zijn betaalde onderzoeken door grote firma’s en vaak onvolledig. Maar het oneerlijke is dat deze feiten vaak wél 50 procent van de aandacht krijgen. Ook bekende politici spreiden deze feiten rond. Het meest bekende voorbeeld is Donald Trump. Hij stelt dat klimaatveranderingen een verzonnen leugen is uit China. In Nederland zijn er ook politici die verkeerde of onjuistheden over het klimaat presenteren als de waarheid. Thierry Baudet is hiervan een schoolvoorbeeld. Zo stelde hij als ‘gasthoofdredacteur’ van Goedemorgen Nederland, ten tijde van de Provinciale Statenverkiezingen eerder dit jaar, dat “menselijke invloed op het klimaat flauwekul is”.

Persoonlijke ervaring

Zelf heb ik voordat ik aan de opleiding journalistiek begon twee jaar chemie gestudeerd. Tijdens deze opleiding heb ik vaak genoeg wetenschappelijke artikelen gelezen over klimaat. Ook heb ik ongeveer twee maanden stage gelopen bij Fair-Fusion, een onafhankelijke researchlab . Hier heb ik veel geleerd over oplossingen voor klimaatproblemen. Het project waar ik aan heb meegewerkt was het biologisch afbreekbaar maken van plastic. Op dit moment zijn er ook ‘biologisch’ afbreekbare plastics verkrijgbaar, alleen deze plastics breken niet af in de natuur maar alleen onder industriële omstandigheden. Fair-Fusion wil dus een plastic creëren, dat wel wordt afgebroken door de natuur. Laten wij als Nederland wél investeren in klimaat nu het nog kan en niet als een student uitstellen tot het laatste moment, waarvan iedereen weet dat het dan onhaalbaar is.