‘We kunnen het niet alleen, we moeten samenwerken’

ZEIST – Een verassend gezicht, zetels die dit keer niet gevuld zijn met Kamerleden, maar met basisschoolkinderen. Een miniatuurversie van het gebruikelijke beeld. Groep acht van de basisschool Al Amana in Zeist mocht naar het kindervragenuur in de Tweede Kamer. Hier hebben ze Stientje van Veldhoven, minister voor Milieu en Wonen, vragen gesteld over de hoeveelheid plastic verpakkingen en de problemen die dit met zich meebrengt.

Op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, dinsdag 19 november 2019, zijn leerlingen van vijf basisscholen samen gekomen. Uit alle inzendingen zijn zij de gelukkigen. In een volgeladen bus rijden Salma C, Saad en Salma E. samen met hun klasgenoten en ouders naar Den haag. Waar ze een dag vol indrukken tegemoet gaan. Met als hoogtepunt dat zij in de Tweede Kamer vragen mochten stellen over het door hun gekozen onderwerp, namelijk plasticafval.

Misgelopen interview 

‘Menno, dat was onze begeleider, heeft gewoon haar interview met het Jeugdjournaal verpest’ laat Saad, nog steeds iets wat verontwaardigd weten. ‘We kregen een seintje dat we door moesten, waardoor Salma C. een belangrijk interview is misgelopen.’ Dat de dag een grote kans was en een dag waarop ook hun groep acht in het middelpunt stond, daar zijn zij zich erg bewust van. Onzeker maakt het ze niet. Nee, Salma E. kijkt het graag terug in herhaling: ‘Ik weet precies wat er is gezegd die dag. Naja, van onze groep dan. De andere groepen maken mij niet echt uit.’ ‘Ja, maar onze vragen waren ook gewoon veel beter!’, valt Saad haar bij.

‘Onze vragen waren ook gewoon veel beter’

Gestelde vragen

Salma C. mocht de hoofdvraag stellen: ‘Samen met een andere jongen uit de klas mochten we helemaal voorin de Tweede Kamer gaan staan. Wij vroegen ons af of de hoeveelheid plastic in de supermarkt wel nodig is.’ ‘Ik had ook graag voorin willen staan. Nu had ik een saaie vraag en mocht ik niet helemaal voorin staan’, verteld Saad. ‘Maar de stoelen in de Tweede Kamer zaten lekker joh!’ Salma E. staat hem toch nog even bij: ‘Zijn vraag was of de minister zelf ook haar afval scheidt. Ik vind dat echt een belangrijke vraag, want ze heeft toch een voorbeeldfunctie.’ Nou dat deed Van Veldhoven gelukkig wel. Ze had een hele afvalstraat in haar keuken staan.

‘Maar de stoelen in de Tweede Kamer zaten lekker joh!’

Ook de antwoorden die Van Veldhoven gaf, kon Salma E. letterlijk herhalen. Ze neemt het onderwerp en de dag serieus, blijkt als ze vertelt dat ze probeert te volgen wat er in de politiek gebeurt. ‘Niet alles hoor, maar gewoon de belangrijkste dingen. Ik kijk vaak NOS Jeugdjournaal. Later wil ik misschien bij een grote hulporganisatie werken, dan moet je wel weten wat er in de wereld speelt’, zegt Salma E. Ze vindt het allemaal enorm interessant.

Een vol programma

Niet alleen Salma E. nam de dag serieus, ook de anderen. En dit bleef niet onopgemerkt.‘Wij kregen van de minister een compliment, namelijk dat we niet op onze telefoon zaten. Maar Ferdinand Grapperhaus zat gewoon de hele tijd op zijn telefoon! Af en toe hoorde je dan een geluidje, als hij weer een berichtje binnen kreeg’, laat Saad lachend weten. Waarop ook de meiden even helemaal terug in het moment zijn en alle drie door elkaar beginnen te giechelen en te kletsen. ‘Het was niet alleen een leerzame maar ook een hele leuke dag. We kregen zelfs een workshop en een rondleiding door het Binnenhof.’

‘Ferdinand Grapperhaus zat gewoon de hele tijd op zijn telefoon’

Eigen bijdrage

Maar wat doen ze om de wereld nu al een klein stukje te verbeteren? ‘Ik zeg je eerlijk, ik doe dat thuis niet hoor. Wij scheiden ons afval niet echt. Maar ik gooi nooit iets op straat, als ik iemand anders dat wel zie doen, dan zeg ik er wat van’, zegt Saad. Hierop haakt Salma C. in: ‘Daar durf ik vaak niet iets van te zeggen en ik vind ook dat oudere mensen verstandig genoeg zouden moeten zijn. Ik heb zelf wel echt dingen veranderd sinds ik weet hoe slecht plastic is. Normaal pakte ik voor alles een plastic zakje. Als ik dan snoep en brood mee nam naar school moest dat allemaal apart in een zakje. Dat doe ik nu echt niet meer.’

‘Nederland moet net als minister Veldhoven een voorbeeldfunctie zijn’

Oplossing

Zelf zetten ze dus kleine stappen tot het verminderen van plastic gebruik. Maar over de grote oplossing hebben ze een duidelijk idee. ‘Iedereen wacht tot dat een ander land een met een goed plan komt’, legt Salma C. uit. ‘Ja, zo komen we er natuurlijk nooit, uiteindelijk zijn we te laat en helpt niets meer’, Saad is het er helemaal mee eens. Salma E. denkt dat Nederland net als minister van Veldhoven een voorbeeldfunctie moet zijn. ‘Het zou nog beter zijn als we met alle landen gaan samenwerken, want dat maakt pas echt verschil.’

Salma Chernoubi, 11 jaar

Foto: Noah van Diepen

Saad Sitti, 11 jaar

Foto: Noah van Diepen

Salma El Yousfi, 12 jaar

Foto: Noah van Diepen