De zandsculptuur van vijftien ton op de Weeshuislaan heeft de storm van afgelopen woensdag zonder schade doorstaan. Volgens de Britse zandkunstenaar Baldrick Buckle is het kunstwerk wel bestand tegen een lichte bui, maar tegen zware regenval zou de sculptuur niet opgewassen zijn.

Ondanks het noodweer van afgelopen woensdag, waarbij code geel gold in de provincie Utrecht, stond het beeldhouwwerk er nog ongeschonden bij. Buckle gebruikte een lijmlaag die ervoor zou moeten zorgen dat de zandsculptuur normale buien kan trotseren. “Maar als er veel regen valt kan er erosie plaatsvinden”, vertelde de kunstenaar een week voor de storm, toen hij nog met het kunstwerk bezig was. “Als dat gebeurt ontstaat er veel schade.”

De Brit voltooide de sculptuur diezelfde vrijdag en had er in totaal vier dagen aan gewerkt. In de sculptuur werden symbolisch drie bedrijven verwerkt die zijn gevestigd in Zeist. Zo staat de panda voor het Wereld Natuur Fonds, de vogel voor de Vogelbescherming en staan de ballen voor de KNVB.

Zelfs met dit weer staan voorbijgangers regelmatig stil om de sculptuur te bewonderen. “Ik vind het mooi”, vertelde een vrouw. “Alleen jammer dat die hekken ervoor staan.” De sculptuur blijft tot 1 oktober staan. Daarna wordt er plaats gemaakt voor de oliebollenkraam.